Valitsus ei toeta õiguskantsleri ettepanekut langetada kaevandamistasusid

Heidi Ojamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskkonnaminister Keit Pentus-Rosimannus.
Keskkonnaminister Keit Pentus-Rosimannus. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Neljapäevasel kabineti istungil arutas valitsus õiguskantsleri ettepanekut kaevandamisõiguse ja vee erikasutusõiguse tasude alandamiseks ja jõudis järeldusele, et ei toeta õiguskantsleri ettepanekut.

Õiguskantsler tegi valitsusele ettepaneku vähendada kaevandamisõiguse tasumäärasid ja vähendada neid määrasid 2009. aastal kehtestatud tasemele. Õiguskantsler on saatnud valitsusele kirja, kus ta leiab, et vee erikasutusõiguse ja maavara kaevandamisõiguse tasumäärade tõus ei ole põhiseaduspärane.

«Valitsus arutas täna seda põhjalikult ja jõudis järeldusele, et me ei toeta õiguskantsleri ettepanekut kaevandamisõiguse tasusid vähendada. Ja et 2012. aasta lõpus antud määrus, mille kohaselt selle aasta 1. aprillist kaevandusõiguse tasud kasvasid, jääb jõusse,» ütles keskkonnaminister Keit Pentus-Rosimannus.

«Ausalt öeldes, kui ma oma keskkonnaministri positsiooni avan, siis ma päriselt seda õiguskantsleri võitlust veel väiksemate kaevandamistasude eest ei mõista, sest meil on tegelikult juba praegu olukord, kus need kaevandustasud, mida kaevandajatel maksta tuleb, ei kata päriselt seda kahju ja mõju, mis nii loodusele kui ka ümbritsevate inimeste elukeskkonnale avaldatakse,» lisas ta.

Minister märkis, et kaevandamistasude vähendamine oleks lihtsalt ebaõiglane. «See määrus, mille me eelmisel aastal valitsuses andsime, oli igati kaalutletud ja põhjendatud ja selle juurde me täna otsustasime ka jääda.»

Ajakirjaniku küsimusele, kas valitsus ei ole nõus õiguskantsleri seisukohaga, et tasude oodatust kiirema tõusuga on rikutud ettevõtjate õigustatud ootusi, vastas keskkonnaminister, et valitsus ei ole selle seisukohaga nõus. «Ma olen selles mõttes natukene keerulises olukorras, et kuna tõenäoliselt seisab meil ees veel üksjagu pikk vaidlus, kus mõlema poole argumendid on olulised, siis ma kõiki nüansse ei tahaks kohe laiali laotada.»

Ta märkis, et seadus on andnud valitsusele ette piirid, mille ulatuses valitsus oma määrust andes ja keskkonnatasusid määrates lähtuma peab, ja sellest on absoluutselt kinni peetud. «Isegi pärast keskkonnatasude tõusu ei ole me kaugeltki mitte ülempiiri lähedal. See on üks osa sellest.»

Valitsus on seisukohal, et määrus, mis eelmisel aastal anti, on põhiseadusega täielikus kooskõlas, lisas Pentus-Rosimannus.

Oma selgitused ja põhjendused plaanib valitsus õiguskantslerile saata paari päeva jooksul ja need pannakse kokku koostöös justiitsiministeeriumi, rahandmusministeeriumi ja keskkonnaministeeriumi vahel.

Õiguskantsler on seisukohal, et kehtestatud kaevandamisõiguse ja vee erikasutusõiguse tasumäärad on vastuolus põhiseadusest tuleneva õiguspärase ootuse põhimõttega, mistõttu tegi õiguskantsler valitsusele ettepaneku viia need määrused põhiseadusega kooskõlla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles