Eesti Energia panustab miljardeid kroone põlevkivienergiasse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Energia logo.
Eesti Energia logo. Foto: Eesti Energia

Eesti Energia nõukogu otsustas kolme miljardi krooni eest ehitada uue põlevkiviõlitehase ning kaks kokku 800-megavatise võimsusega põlevkiviplokki elektri tootmiseks.



Ettevõte loodab ehitusega alustada aasta pärast ning avada plokid 2015. aastal. «Investeering uutesse Narva jaamade põlevkiviplokkidesse muudab põlevkivist elektri tootmise keskkonnasõbralikumaks,» sõnas Eesti Energia juhatuse esimees Sandor Liive.

«Kuna meie pikaajalisem eesmärk on ka tootmisportfelli mitmekesistamine, siis teise 400 MW ploki rajamise alternatiiviks võib tulevikus olla tuumaenergia kasutusele võtmine. Seega jätame endale õiguse teisest plokist ära öelda umbes aasta jooksul pärast lepingu allkirjastamist.»

Uue õlitehase ehitus on Liive sõnul samm kõrgekvaliteediliste vedelkütuste tööstuse loomiseks Eestis. Tehas kasutab senisest keskkonnasõbralikumat Enefit-tehnoloogiat, mis on välja arendatud Eesti Energia ja rahvusvahelise insenerfirma Outotec koostöös.
Tegu on efektiivseima kommertskasutuses oleva põlevkivist vedelkütuste tootmise tehnoloogiaga. Tehas tarbib aastas 2,26 miljonit tonni põlevkivi, tootes 290 000 tonni õli ning 75 miljonit kuupmeetrit elektritootmises kasutatavat uttegaasi.

Lisaks on elektri tootmiseks tehasega ühendatud 35 MW auruturbiin, mis kasutab ära õlitootmisel tekkivat jääksoojust. Eesti Energia plaanib eesseisvatel aastatel välja arendada põlevkivi vedelkütuste tööstuse, mille toodang oleks praegusest kuni kaks korda väärtuslikum ning seda saaks kasutada mootorikütusena.

Majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Partsi sõnul tähendavad need investeeringud Eestile eeskätt töökohti, eksporti ja energiajulgeolekut.
«[Põlevkiviõli tootmise tehnoloogia arendamine] on eelduseks mitte üksnes õli, vaid ka selle tootmistehnoloogia eksportimiseks,» rõhutas Parts, kelle kinnitusel vajavad investeeringud ka riigi tõsist panust.

Energiakava


•    Kahe põlevkiviploki rajamist näeb ette Eesti energiamajanduse arengukava aastateks 2005–2015.


•    Sügisel kritiseeris Sandor Liive poliitikuid, kuna arengukava oli küll vastu võetud, kuid tegelikult polnud olulisi otsuseid langetatud.


•    Senisest oluliselt säästlikumad põlevkiviplokid mängivad tähtsat rolli Eesti energiajulgeoleku tagamisel enne kavandatava tuumajaama valmimist.


•    Eesti Energia kava järgi investeeritakse 2009.–2018. aastal 50–60 miljardit krooni. Sellest ligi 16 miljardit kulub elektrivõrgu uuendamiseks, 16 miljardit läheb õlitootmisse, 30 miljardit põlevkivikatelde, tuulikute ja koostootmisjaamade ehituseks.


Allikas: PM

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles