Eesti Pank: inflatsioon oli aprillis viimase kahe ja poole aasta madalaim

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Inflatsioon.
Inflatsioon. Foto: PantherMedia / Scanpix

Eesti Panga majanduspoliitika allosakonna juhataja Rasmus Kattai tõi välja, et 3,1 protsendiline aprillikuu inflatsioon on viimase kahe ja poole aasta väikseim hinnakasv.

Kattai sõnul mõjutasid aprillis inflatsiooni arengut muutlikud energiahinnad. Ligi kolmandiku inflatsioonist põhjustas elektrihind, mis kallines eelmise aasta aprilliga võrreldes 28 protsenti.

Samas pidurdas inflatsiooni mootorikütuste odavnemine.

Toiduainete hinnatõus püsis aprillis 5,2 protsendi juures ja moodustas koos tubakatoodete ja alkoholiga üle poole inflatsioonist. «Lähikuudel on eelmise aasta kõrge võrdlusbaasi tõttu oodata toiduainete hinnakasvu ajutist aeglustumist. Edaspidi, kui nõudlus maailmaturul tugevneb, võib toiduainete hinnatõus kiireneda ja muutuda laiapõhjaliseks,» kirjeldas Kattai.

Eesti Pank prognoosis eelmise aasta detsembris 2013. aasta keskmiseks ühtlustatud tarbijahindade kasvuks 3,6 protsenti, kuid aasta esimeste kuude hinnatõus on osutunud prognoositust väiksemaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles