Ministeerium: hinnatõusu aeglustas maailmamajanduse nõrkus

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahandusministeerium
Rahandusministeerium Foto: Mati Hiis / Õhtuleht

Rahandusministeeriumi fiskaalpoliitika osakonna analüütiku Kristjan Pungase sõnul soodustas inflatsiooni pidurdumist viimastel kuudel maailmaamajanduse nõrkus.

«Maailmamajanduse nõrkuse tõttu on kütuste hinnad välisturgudel odavnenud ning toonud kaasa alaneva inflatsiooni nii Eestis kui eurotsoonis. Aprillis oli kütus Eestis 6,6 protsenti odavam kui aasta tagasi,» selgitas Pungas.

Aprilli hindu mõjutasid ka hooajalised põhjused - värskete aiasaaduste müügiletulek ning turismihooaja algusele iseloomulik majutuse kallinemine. Samas sideteenused jätkasid aprillis odavnemist, mis koos elektri mõningase odavnemisega tasakaalustas eelmainitud hinnatõuse.

Kuna möödunud aasta kevadel ja suve alguses alanes nafta hind kiirelt Euroopa võlakriisi ning maailmamajanduse väljavaadete halvenemise tõttu, siis võib järgmistel kuudel inflatsiooni pidurdumine Pungase sõnul peatuda.

Euroala inflatsioon alanes aprillis esialgsel hinnangul kütuste odavnemise ning teenuste hinnatõusu pidurdumise tõttu 1,2 protsendini. Aeglustumine oli oodatust kiirem, mis osalt viitab Euroopa sisetarbimise nõrkusele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles