Üle poole uutest osaühingutest luuakse sissemakseta

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Aasta esimese kolme kuuga registreeriti 4127 uut ettevõtjat, millest 3555 olid osaühingud, 7 aktsiaseltsid ja 565 füüsilisest isikust ettevõtjad, sissemakseta osaühinguid loodi 2414.

Võrreldes aasta varasemaga loodi selle aasta esimeses kvartalis 263 ettevõtet rohkem, mis viitab nii paranenud majanduskliimale kui inimeste suurenenud usku ettevõtlusesse, teatas justiitsministeerium.

Justiitsminister Hanno Pevkuri sõnul on 2011. aastal avanenud võimalus asutada osaühing ilma kohest sissemakset tegemata ennast igati õigustanud. «Võimalus luua osaühing elektrooniliselt ning sissemakseta on tunduvalt alandanud ettevõtlusega alustamise keerukust ja toonud ettevõtlusesse uusi tegijaid. Heameel on, et sissemakseta osaühingud on osutunud ka elujõulisteks, mida kinnitab tõsiasi, et esimeses kvartalis ei kustutatud ühtegi sissemakseta osaühingut,» lausus Pevkur.

Sarnaselt eelmisele aastale on sissemakseta osaühingu asutamine väga levinud, statistika kohaselt asutati 3555-st osaühingust 2414 ilma sissemakseta, mis on 67 protsenti asutatud osaühingutest.

Enamik ettevõtetest asutati äriregistri ettevõtjaportaali kasutades, äriregistri andmetel asutati kolme kuu jooksul portaali vahendusel 3503 osaühingut, 5 aktsiaseltsi ja 559 füüsilisest isikust ettevõtjat.

Kõige aktiivsem kuu ettevõtlusega alustamiseks oli jaanuar, millal asutati 2 aktsiaseltsi, 1239 osaühingut ja 232 füüsilisest isikust ettevõtjat.

2012. aasta esimeses kvartalis registreeriti kokku 3864 ettevõtet, millest 3277 olid osaühingud, 5 aktsiaseltsid ja 582 füüsilisest isikust ettevõtjad.

2011. aastal jõustunud seadusemuudatus, mis lubab osaühingu asutada ka ilma sissemakseta, on ettevõtlusega alustamise teinud mugavaks ja toetab aktiivsete ettevõtjate huve, lubades neil tegevusega alustada juba samal päeval.

Andmed põhinevad e-Äriregistri teabesüsteemil, mis on kohtute registriosakondade andmebaasile tuginev teenus, koosnedes äriregistri, mittetulundusühingute ja sihtasutuste registri ning kommertspandiregistri digitaalsetest andmetest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles