Millised riskid mõjutavad Eesti telekommunikatsiooni äri?

Kalev Aasmäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elioni tehnoloogiadirektor Kalev Reiljan.
Elioni tehnoloogiadirektor Kalev Reiljan. Foto: Liis Treimann.

Elioni tehnoloogiadirektor Kalev Reiljan kirjutab sellest, millised globaliseerumisega seotud riskid on viimasel ajal IKT sektoris aktuaalsemaks muutunud.

Elion tegutseb sellises ärivaldkonnas, mis on olnud globaalne juba vähemalt viimased 15 aastat, seega ei ole mitmed globaliseerumisega seotud riskid meie jaoks uued. Samas peab tunnistama et ka IKT valdkonnas on viimastel aastatel riske pigem lisandunud.

Skype on ära võtnud enam kui kolmandiku klassikalisest kõneärist

Esiteks on meie jaoks olulised kindlasti ärimudeliga seotud riskid. Telekommunikatsiooni ärimudel on muutumas üha keerulisemaks ja vähe on neid teenuseid, mida võib täie õigusega ainult lokaalseks nimetada. Iga päev tekib telekommunikatsioonimaailmas kusagil maailma nurgas uusi ärimudeleid, mis võivad ohustada tõsiselt meie tänast äri. Tuttava näitena võib tuua meile armsa Skype’i, kes on ühelt poolt avardanud oluliselt kõnesideturu piire ja tekitanud uut turgu, samas on Skype reaalselt ära võtnud rohkem kui kolmandiku telekommunikatsiooniettevõtete kõneärist. Telekomiettevõtte jaoks on sellisel juhul üheks lahenduseks pidev ärimudeli ja teenuste innovatsioon, mis aitab ka globaalses konkurentsis püsida. Teiselt poolt oleme täna osade teenustega juba ka rahvusvahelistel turgudel.

IKT valdkonna töötajad on hinnas igal pool maailmas

Teiseks näeme inimeste kompetentsidega seotud riske. IKT valdkonna teadmised on suures osas universaalsed ja selle valdkonna tugev spetsialist leiab endale töö igas maailma nurgas. IT-sektori palgatase on Eestis küll tugevalt üle keskmise, jääb aga samas veel oluliselt alla näiteks Skandinaaviamaade palgatasemetele. Selles valdkonnas valitseb kõikjal maailmas asjatundjate põud ja ekspertide lahkumine välismaale on reaalne oht. Siin on lahenduseks lisaks vähemalt tööturu tasemel tasu pakkumisele juhtide ja juhtimiskultuuri arendamine ja väga hea töökeskkonna loomine, et meie spetsialistid ei töötaks Elionis või üleüldse Eestis ainult palga pärast. Töökoht peaks pakkuma lisaks palgale ka emotsionaalset rahulolu ja eneseteostuse tunnet.

Küberturvalisus muutub üha olulisemaks

Kolmandaks suuremaks riskiks on IKT infrastruktuuri seostest tulenevad küberturvalisuse riskid. Ülemaailmne IP-võrk toimib täna nagu üks suur erinevate osadega tervik, mis on ise pidevalt töös olles ka pidevas muutumises. Operaatorid peavad kaitsma nii enda kui oma klientide küberturvalisust. Ohud võivad olla seotud väiksemate IT-süsteemidesse sissemurdmise ja andmete varguse katsetega kuni tõsisemate küberrünnakuintsidentideni. Selle riski maandamiseks peame olema 24/7/365 valmisolekus, hoidma tööl piisavalt pädevaid eksperte ja tegelema küberturvalisusega seotud süsteemide pideva uuendamisega.

Globaalseid riske tuleb pidevalt juurde

Nagu eelpool mainisin on meie äri globaalse iseloomuga. Sellest tulenevalt ei erista me teravalt globaalseid ja lokaalseid riske. Kohalikest riskidest lisanduvad näiteks energiavarustusega seotud riskid ja konkreetsete teenuste tagamisega seotud riskid. See tähendab teenuste töös hoidmist ka kriitilistes situatsioonides või tõrgete korral.

Kokkuvõtteks võib öelda, et globaalseid riske tuleb pidevalt juurde ja nende võimalik mõju kasvab. Nii Elion kui teised Eesti telekomioperaatorid peavad sealjuures nende riskide tegelema ja toime tulema, et olla jätkusuutlikud ning rahuldada klientide ja ühiskonna vajadusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles