Draghi manitses valitsusi kasinuskurssi hoidma

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa keskpanga president Mario Draghi
Euroopa keskpanga president Mario Draghi Foto: SCANPIX

Euroopa Keskpank esitles end eile kasinusmeelsete eurooplaste lipukandjana, kutsudes valitsusi üles «mitte lammutama» tänaseks saavutatud tulemusi eelarvepuudujääkide kärpimise vallas.

EKP president Mario Draghi rõhutas pärast keskpanga intressilangetust (veerand protsendi võrra), et euroala riigid on suutnud kahe viimase aastaga küll puudujääke kärpida, kuid riigivõlad kasvasid 2012. aastaks 90,6 protsendi peale (87,3 protsendi juurest aastal 2011).

«Et riigivõlgade tase taas langema panna, peavad euroala riigid otsustama mitte lammutada oma eelarvepuudujääkide kärpimise kavasid,» ütles Draghi.

Debatt selle üle, kui kõvasti valitsused languse tingimustes püksirihmasid pingutama peaksid, on muutunud väga tuliseks. Märgid näitavad, et isegi Euroopa Komisjon on leebumas puudujäägikärpete eesmärkide mittetäitmise suhtes.

Draghi meenutas, et on varemgi tunnistanud: lähipersektiivis toovad eelarvekärped kaasa majanduste kokkutõmbumise.

Samas rõhutas ta, et see on olnud viga, et mitmed riigid on – kogedes survet kiirelt tegutseda – pigem makse tõstnud kui kulutusi kärpinud.

«Jutt käib maksude tõstmisest maailmajaos kus maksud on juba niigi väga kõrged. Pole siis ime, et see lisas hoogu langusefektile.»

Deutsche Banki analüütiku Gilles Moeci hinnangul soovib EKP rõhutada oma vahendite piiratust kriisi lahendamisel.

Olukorras, kus keskpanga lubadus vajadusel avaturult riigivõlakirju üles osta – mida veel tehtud pole – finantsturud maha rahustas, mõistab EKP Moeci hinnangul, et turgude surve puudumisel võivad kasinusest väsinud euroala riigid reformide osas tempo maha võtta.

Copyright The Financial Times Limited 2013 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles