Briti uus viienaelane pakub «verd, higi ja pisaraid»

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Winston Churchill 1953. aastal
Winston Churchill 1953. aastal Foto: SCANPIX

Briti keskpanga Bank of Englandi teatel ilmub saareriigi uutele viienaelastele Sir Winston Churchill.

Uutele rahatähtedele tuleb sõjaaegse peaministri foto koos tema kuulsate sõnadega: «Mul ei ole pakkuda muud kui verd, vaeva, pisaraid ja higi.»

Lisaks figureerib uuel viienaelasel ka Westminster, Big Beni seierid näitavad kellaaega 15:00 – just sel hetkel, 13. mail 1940, said need sõnad Churchilli poolt lausutud.

Rahatähe taustafooni moodustab Nobeli autasu, mis omistati Churchillile aastal 1953.
Bank of Englandi juht Sir Mervyn King avalikustas uue rahatähe plaanid Chartwellis, Churchilli kunagises kodus.

«Tundub igati kohane panna meie kõige populaarsemale rahatähele just Sir Winston,» ütles Sir Mervyn oma kõnes. «Võib-olla hakataksegi seda rahatähte rahvasuus Winstoniks kutsuma.»

Keskpank kavatseb lasta uue viienaelase ringlusse aastal 2016, rõhutades samas, et otsus ei ole veel lõplik.

Praegune, 2002. aastal käikulastud viienaelane, mis kannab inglise vanglareformija ja heategija Elizabeth Fry portreed, tõmmatakse uue raha tulles järk-järgult ringlusest ära.

Inimeste valimine rahatähtedele ongi Briti esikeskpankuri isiklik ülesanne. Oma ametiajal on Sir Mervyn paigutanud 20-naelasele majandusmehe Sir Adam Smithi ning 50-naelastele rahatähtedele töösturid Matthew Boultoni ja James Watti.

Copyright The Financial Times Limited 2013

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles