Uuring: Eestis on ettevõtlusega lihtsam alustada kui Lätis ja Leedus

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eestis peetakse ettevõtlusega alustamist hõlpsaks.
Eestis peetakse ettevõtlusega alustamist hõlpsaks. Foto: SCANPIX

Eestis peetakse ettevõtlusega alustamist hõlpsamaks kui Lätis ja Leedus ning oma ettevõtte asutajaid on rohkem, kuigi Leedus on ettevõtlushuvilisi kõige rohkem, näitab SEB poolt kolmes Balti riigis läbi viidud uuring.

Eestis peab 45 protsenti vastanutest ettevõtlusega alustamist lihtsaks, sama kui Lätis on neid 29 ja Leedus 30 protsenti.

«Ettevõtete alustamise lihtsus määrab ära mikroettevõtete hulga ja ühtlasi laiapõhjalise majanduse elujõu,» lausus SEB äriinnovatsiooni juht Mart Maasik, kelle sõnutsi on Eestis toimunud suur hüpe ettevõtete asutamises, sest soodsa ettevõtluskeskkonna loomisel oleme sammukese lõunanaabritest ees.

Kui küsitluse tulemusel on Leedus enim neid vastanuid, kes tahaks ettevõtlusega alustada, siis Eestis on enim neid, kes on juba alustanud. «Aastas luuakse Eestis ligi 5000 ettevõtet enam kui rahvaarvult suuremas Leedus,» tõdes  Maasik.

Juba ettevõtlusega alustanud näevad peamiste takistustena oma tootele või teenusele turu ja kvalifitseeritud töötajate leidmist. Turu leidmine on Eestis suurimaks probleemiks, kuid lõunanaabrite üheks suurimaks mureks on hilinevad laekumised oma klientidelt .

Ettevõtlusega veel mitte alustanud näevad aga peamise takistusena stardikapitali leidmist ja pelgavad ebaõnnestuda. «Ettekujutus enne tegutsema hakkamist ja tegelik elu ettevõtjana on üpris erinevad,» ütles Maasik.

SEB viis Eestis, Lätis ja Leedus läbi võrdleva uuringu, kuhu oli kolmes riigis kaasatud enam kui 4200 inimest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles