CERN taastab maailma esimese võrgukülje

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maailma esimene server.
Maailma esimene server. Foto: www.wikipedia.org

Tähistamaks interneti 20. sünnipäeva, tiritakse maailma esimene võrgulehekülg küberruumi avarustest välja ja taastatakse, et see sobiks tänapäeva internetilehitsejatega, teatasid korraldajad teisipäeval.

Euroopa Tuumauuringute Keskus (CERN) teatas, et on hakanud taastama võrgukülge, millest sai alguse murrangulise tehnoloogia võimalikuks teinud internet ja riistvara.

Projekt võimaldab tulevastel põlvkondadel mõista võrgu (world wide web ehk www) tähtsust ja selle mõju tänapäeva elule, ütles CERNi tegevjuht Dan Noyes AFP-le.

Briti füüsik Tim Berners-Lee leiutas võrgu 1989. aastal CERNis, et aidata füüsikutel teavet jagada, kuid toona oli see vaid üks mitmetest infojagamissüsteemidest, mis internetti kasutas.

«See on üks tähtsamaid päev veebi ajaloos,» ütles Noyes, viidates 1993. aasta 30. aprillile.

«CERNi žest veeb tasuta ära anda viis selle plahvatamiseni.»

Noyes ütles, et infojagamissüsteemid, mis tahtsid selle kasutamise eest tasu võtta - nagu näiteks Minnesota ülikooli süsteem Gopher - «on lihtsalt ajalukku kadunud».

Tehes esimese võrgukülje taas kättesaadavaks, loodab CERN toonitada avatuse ja koostöö põhimõtteid, millel veeb põhineb.

Esimene veebilehitseja oli tegelikult päris keeruline ja sellel oli rakendusi, mida enam ei eksisteeri, nagu näiteks võimalus võrgukülge lisaks lugemisele ka muuta, ütles Noyes.

CERNi meeskond on taastanud võrgukülje 1992. aasta koopialt võetud failide põhjal, kuid loodab leida vanemaid koopiaid. Võrgukülge võib vaadata aadressil http://info.cern.ch/hypertext/WWW/TheProject.html.

«Me teame, et kusagil on kadunud diskett, millel on 1990. aasta koopia esimesest võrgulehest,» ütles Noyes ning toonitas, et taastamisprojekt on avatud ja kutsus avalikkust kaasa lööma.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles