Klaas: innovatsioon veab majanduse uuele tõusule

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Klaas.
Urmas Klaas. Foto: Peeter Langovits

Täna riigikogus riiklikult tähtsa küsimusena innovatsiooni arutades rõhutas majanduskomisjoni esimees Urmas Klaas, et innovatsioon ja uuendusmeelsus on just praegu majandusarengu vedurina väga oluline.


Klaasi sõnul tähendab tänavune innovatsiooniaasta uute ideede, loova mõtlemise ja teistmoodi tegemise aega, mis peaks kaasa aitama uuele majanduskasvule.

Uuringud näitavad, et innovatsioon on Eesti inimestele pigem võõras kui oma ning pigem riiklik kui eraalgatus. Klaasi sõnul tuleks seda suhtumist muuta.

Tema hinnangul on rohkem vaja ülikoolide ja ettevõtete koostööd, kuid  õppeasutused saavad olla vaid ideede pakkujad. Rohkem kui ärijuhte vajab Eesti praegu oma ala spetsialiste, kellest võivad sagedamini ettevõtjad saada. Etttevõtted vajavad aga doktorikraadiga inimesi, kes suudaks uudseid ideid ellu viia.

Eraldi tõstatas Klaas loomemajanduse ja kultuuriekspordi teema. Neid valdkondi tuleks riiklikult toetada.

Puudustena märkis Klaas vähest kõrgtehnoloogiliste toodete eksporti ja ettevõtete vähest võimekust uudseid tooteid turustada.

Klaas tõdes, et väline surve olla innovaatiline on täna väga suur ja see on lähiaastatel suurimaks väljakutseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles