Analüütik: ettevõtjad tahaks, et pidevad palgajutud lõpeks

Kristina Traks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kadri Seeder
Kadri Seeder Foto: Erakogu.

Palgainfo agentuuri juht ja analüütik Kadri Seeder ütles täna avaldatud suuremate palgamaksjate edetabeli valguses, et üldiselt ettevõtjad pelgavad palkade avalikustamist, kartes, et inimesed ei saa aru miks üks või teine palk on selline nagu ta on.

Samas ütles Seeder, et kindlasti on ettevõtjate huvi see, et töötajad ei arutaks pidevalt üksteise palku omavahel, sest sellised jutud tekitavad halbu emotsioone ja kadedust. „Küsimus on selles, kuidas ettevõtte sees palgateemat kommunikeeritakse. Näiteks lihtsama töö tegijatele on päris raske selgeks teha, et laua taga istumine ja arvutis klõbistamine on ka töö,“ rääkis Seeder.

Seederi sõnul on oluline, et palgaturu põhiselt oleks teada, millised on erinevate ametite palgavahemikud. „Igasuguse avaldamise puhul on aga lisaks numbritele ka oluline, et inimestele selgitataks põhimõtteid – kuidas palgad kujunevad, mida saavad inimesed teha, et nende palk tõuseks jne,“ ütles Seeder. „Võib-olla ongi palgateemast rääkimine seni olnud nagu tabuteema sellepärast, et seda on raske kommunikeerida ja võib-olla ettevõtjad ka alati ei tea, kuidas neist teemadest rääkida.“

Mis puudutab töökuulutustes pakutava palganumbri või palgavahemiku avaldamist, siis ütles Seeder, et praeguses tööturu olukorras on igati mõistlik seda avaldada. „Miks peaks inimene üldse kandideerima, kui pole palka välja toodud või mõnel puhul ei avalda firma isegi oma nime töökuulutuses,“ ütles Seeder. „See on muutunud reaalsus tööturul ja kes ettevõtetest kiiremini kohaneb, see on ka võidumees.“

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles