Eesti Energia käive kasvas esimeses kvartalis veerandi võrra

Andrus Karnau
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Energia põlevkivikaevandus.
Eesti Energia põlevkivikaevandus. Foto: Raigo Pajula

Eesti Energia käive oli esimeses kvartalis 289,1 miljonit eurot (+22,6% võrreldes mullu sama perioodiga), teatas ettevõte. Ettevõtte ärikasum oli 44,2 miljonit eurot (-21,7%) ning puhaskasum 24,7 miljonit eurot (-55,9%).

Eesti Energia esimese kvartali majandustulemused näitavad, et suurimat positiivset mõju avaldas ettevõtte käibele müüdud elektrikoguste kasv. Eesti Energia tootis esimeses kvartalis rekordkoguse elektrit - 3074 GWh. Nii palju pole firma energiat tootnud alates 1991. aastast.

Eesti koduklientidele müüs Eesti Energia sellest 473 GWh elektrit. Esimeses kvartalis kasvas võrreldes möödunud aastaga ka vedelkütuste valdkonna müük.

Eesti Energia finantsdirektori Margus Kaasiku sõnul on ettevõtte investeeringute maht tänu mitmete suurte projektide lõpulejõudmisele vähenenud nüüd sedavõrd, et esimeses kvartalis olid Eesti Energia rahavood (68,4 mln eur, +15,9%) ja investeeringud (74,1 mln eur, -42,4%) jõudnud praktiliselt samale tasemele.

«Eelmisel aastal investeerisime tänu laenuraha kaasamisele samal perioodil enam kui kaks korda rohkem kui meie äritegevuse rahavood oleksid võimaldanud. Tänavu esimeses kvartalis olime võimelised investeeringuid rahastama praktiliselt täies ulatuses jooksvast rahavoost,» sõnas Kaasik.

Kontserni 2013. aasta I kvartali kulumieelseks ärikasumiks (EBITDA) kujunes 73,1 mln eurot (-11,2%). Suurimat negatiivset mõju avaldasid kulumieelsele ärikasumile (EBITDA) ühekordsete tulude ärajäämine (2012. aasta I kvartalis müüdi telekommunikatsiooniettevõtte Televõrgu AS) ning ka elektrimüügi marginaali vähenemine. Ettevõtte ärikasum oli 44,2 mln eurot (-21,7%) ning puhaskasum 24,7 mln eurot (-55,9%).

Vedelkütuste valdkonna müügitulud ulatusid 22,8 miljoni euroni, mis on 11,5 protsenti enam kui möödunud aasta I kvartalis. Eesti Energia müüs 50 600 tonni vedelkütuseid (+0,6%). Kvartali keskmine vedelkütuste müügihind oli 10,2 protsenti kõrgem kui eelmise aasta samal perioodil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles