Ukraina pakub Eesti ettevõtjaile endiselt võimalusi

Sirje Niitra
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaubavahetus Ukrainaga kasvab,
Kaubavahetus Ukrainaga kasvab, Illustratsioon: graafika: Silver Alt

Ehkki Eesti ettevõtjad on Ukrainas tegutsedes põrganud takistustele ja tegevust on ka kokku tõmmatud, peavad kõik sealset turgu toodangu kasvatamise seisukohalt väga tähtsaks.

Eesti Kaubandus-Tööstuskoja liikmetest on 321 ettevõtet nimetanud oma koostöömaaks Ukraina. Peaaegu kõik neist tegelevad ekspordi ja impordiga. Hästi on esindatud toidukaubad, eriti kalatoodete import ja eksport. Mitu firmat tegutseb ehitus- ja metallivaldkonnas, paljud infotehnoloogias.

«Suheldes oma liikmetega, oleme aru saanud, et koostöö Ukrainaga võib olla kohati üsna keeruline ning paraku on Eesti ettevõtjad täna veidi vähem aktiivsed sealsel turul kui veel mõned aastad tagasi. Peamised probleemid või hirmud on seotud ebakindlusega sealse majandus- ja õiguskeskkonna ees,» rääkis kaubandus-tööstuskoja peadirektor Mait Palts.

«See on teinud nad kartlikumaks ja põhjendamatult suuri riske võtma ei minda. Samas on jätkuvalt neid, kes seal aktiivselt tegutsevad või uusi võimalusi otsivad,» lisas ta.

Ukraina turg on Eesti ettevõtete jaoks alati tundunud suurte võimalustega. Seepärast on ka ootused, et Ukraina ettevõtlus- ja investeerimiskliima muutuks Eesti ettevõtjaile soodsamaks.

Peaminister Andrus Ansip avaldas 12. aprillil kohtumisel Ukraina president Viktor Janukovõtšiga lootust, et novembris toimuval idapartnerluse tippkohtumisel allkirjastatakse Ukraina ja Euroopa Liidu assotsiatsiooni- ja vabakaubandusleping.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles