Jaapani majandus langes Eestiga võrdse hooga

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Liis Treimann

Jaapanis langes majandus peaaegu sama palju kui Eestis: märtsis lõppenud majandusaasta viimases kvartalis kahanes tõusva päikese maa sisemajanduse kogutoodang 15,2 protsenti.




Kogu eelmise majandusaasta kokkuvõttes kahanes Jaapani majandus 3,5 protsenti, mis on alates arvepidamise algusest 1955. aastal rekordiline kukkumine.



Eelmises kvartalis vähenes riigi eksport 26 protsenti. Sisemajanduse kogutoodang kahanes kvartaliga ligi kaks korda enam kui USAs ning edestas ka Euroopat. Kapitalikulutused vähenesid rekordiliselt 10,4 protsenti. See on juba neljas järjestikune kvartal, mil majandus langeb. Eratarbimine vähenes 1,1 protsenti, mis on suurim kvartaalne langus alates 1997. aastast.



Suurima hoobi andis majandusele vähenenud sisenõudlus, pühkides sisemajanduse kogutoodangust 2,6 protsendipunkti. Netoekspordi ehk riigist välja ning riiki sisse veetavate kaupade vahe arvele võib langusest kirjutada 1,4 protsendipunkti.



Analüütikute sõnul tõmbavad ettevõtted kulutusi kokku, sest nõudluse vähenemine on jätnud tehased tööta ning kapitalikulutuste suurendamist ei ole ette näha.



Riigi majanduse taastumine sõltub eksporditurgude nõudluse taastumisest ning valitsuse 1,8 triljoni kroonise majanduse turgutuspaketi mõjust sisetarbimisele.


Jaapani keskpank on mõlemas osas suhteliselt pessimistlik.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles