Ametiühing ähvardab streikijad tänavatele tuua

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinki töötajate hoiatusstreik.
Tallinki töötajate hoiatusstreik. Foto: Peeter Langovits

Ehkki peaaegu kõiki elanikke rängalt tabanud majanduskriis pole Eestis inimesi veel tänavale toonud, võib see juunis siiski juhtuda.




Eile Eesti Ametiühingute Keskliidu (EAKL) ruumes kogunenud töörühm, mis koondas erinevate ametiühinguliitude esindajaid energeetikutest meedikuteni, jõudis üksmeelele protestiaktsioonide korraldamises töölepinguseaduse jõustamise küsimuses.



Ettevalmistused käivad

EAKLi esimehe Harri Taliga sõnul oli koos üle 20 ametiühinguliidu esindaja ja nad kõik olid seda meelt, et protestiaktsioonid juunis tulevad. Konkreetsed otsused teeb ja täpsed juhised annab tuleval teisipäeval EAKLi juhatus.



Juttu oli nii meeleavaldusest kui streigist. Ettevalmistused on juba alanud, kinnitas Taliga. Esmalt tuleb jagada infot, seejärel taotleda load ürituste korraldamiseks ning hakata neid ette valmistama.



«Kõik olid seda meelt, et valitsuse kavaga muuta kolmepoolset kokkulepet ja vähendada töötajate tagatisi ei saa nõustuda,» lausus Taliga.



Ametiühingud näevad tekkinud kriisi lahendamiseks kolme võimalust: töölepinguseaduse edasilükkamine, selle täies mahus rakendamine või muutmine võrdselt tööandja ja töötaja huvides.



Taliga lükkas ümber tööandjate keskliidu juhi Tarmo Kriisi väite, et poliitiliste eesmärkide saavutamiseks ei saa streiki ehk tööseisakut kasutada. Taliga sõnul näevad rahvusvahelised reeglid sellist võimalust siiski ette ja poliitilist streiki on teistes riikides ka varem kasutatud.



«Ühinemisvabadus on rahvusvaheliselt tunnustatud töötajate põhiõigus. Kui töötajad pole riigi poliitikaga rahul, võivad nad selle vastu meelt avaldada,» lausus ta.



Taliga lisas, et EAKL on korduvalt kutsunud valitsust ühise läbirääkimiste laua taha, kuid ametiühingutega pole tahetud töölepinguseaduse teemal isegi rääkida.



Majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Partsi sõnul on streikimine demokraatlikus riigis kodanike üks võimalus kaitsta oma õigusi ja seda ei saa keelata isegi rasketes majandusoludes. «Tuleb aga meeles pidada, et Eesti Ametiühingute Keskliit on küll tubli organisatsioon, aga ei esinda kuigi suurt osa Eesti töötajaist,» sõnas ta.



Üldstreigi korraldamise asemel tuleks majandusministri sõnul lahendusi otsida ja rahu säilitada. Töölepinguseadust ei saa tema väitel välja rebida üldisest meetmete paketist Eesti majanduse edendamiseks.



Ränk maksukoorem


Parts ütles, et suheldes oma valdkonna ettevõtete ja ametiliitudega, on ta märganud rahulolematust EAKLi sooviga makse tõsta.



Töölepinguseadus peab tema sõnul jõustuma, kuid tööjõumakse ei saa tõsta tööandjale ega töötajale. «Näen imestusega, et on neid, kes näevad ruumi töötuskindlustusmakse tõstmiseks,» sõnas ta.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles