Küprose kapitalikontrollid kestavad vähemalt sügiseni

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Küprose pangandussüsteem on tänaseks drastiliselt ümber korraldatud.
Küprose pangandussüsteem on tänaseks drastiliselt ümber korraldatud. Foto: SCANPIX

Küprose valitsuse nõunik ütles eile, et kapitalikontrollid jäävad paika kogu suviseks turismihooajaks, kaduvväikesi erandeid tehakse vaid kohalike äride elushoidmiseks.

Meetmed võetakse maha alles pärast riigi suurima panga Bank of Cypruse restruktureerimist (mille kindlustamata hoiustajaid tabab 60-protsendiline «juukselõikus») ning mõningase vara päästmist märtsis kokkukukkunud Laiki pangast.

«Kõige varasem tõenäoline tähtaeg [Bank of Cypruse] restruktureerimise lõpetamiseks on september, aga väga vabalt võib minna ka kauem,» ütles see nõunik.

Neljapäeval teatas valitsus, et ettevõtted võivad kanda välismaale piiranguteta üle kuni 500 000 euroseid summasid, kuid 1 miljonit eurot ületavate summade puhul tuleb iga kord Küprose keskpangalt luba saada.

Kõikidelt välismaiste pankade Küprose filiaalidelt võeti piirangud maha – tingimusel, et nende emafirmad (peamiselt Kreeka pangad) neid likviidsusega varustavad.

Kapitalikontrollid kehtestati märtsis EL-IMFi 21 miljardi eurose abipaketi tingimusena, esialgu kaheks nädalaks.

Sellest ajast alates on neid pidevalt nädala kaupa pikendatud, välistamaks pangapaanikat – hoiuste massilist väljavõtmist.

Ühe ametniku sõnutsi on kuist piirangut kergitatud 2000 eurolt 5000 euro peale «kergendamaks perede olukorda, kelle lapsed õpivad välismaal».

Valdav osa kontrolle, mis Küprosest sularahamajanduse on teinud, jääb aga paika: küproslased võivad võtta pangast välja vaid 300 eurot päevas, nad ei tohi kirjutada tšekke ega avada uusi pangakontosid.

«Väga ebamugav on. Internetis rahaasju ajada ei saa, kodus tuleb hoida palju sularaha... mõelda, kuhu seda peita,» kurtis Nokosia kooliõpetaja Aglaia Demetriadou.

Copyright The Financial Times Limited 2013

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles