Google on «turuennustuse mootor»

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Google'i logo New Yorgis asuva kontori seinal.
Google'i logo New Yorgis asuva kontori seinal. Foto: SCANPIX

Ligi kümnendit puudutav uuring paljastas tõsiasja, et Google’ist finantsterminite otsijate käitumise pealt saab ennustada aktsiaturu arengusuundi.

Internetikäitumise mustreid lahanud Briti ja USA akadeemikud järeldavad, et kui inimesed on turgude pärast mures, kalduvad nad otsima usinasti selliseid termineid nagu «aktsiad», «portfellid» ja «majandus».

Nagu täheldas uuringut juhtinud käitumisteaduste ja rahandusprofessor Tobias Preis Warwicki ärikoolist, järgnevad selliste otsingute lainetele tavaliselt aktsiaturgude langused.

Ühtlasi kinnitab ajakirjas Scientific Reports avaldatud uuring, et finantsterminite otsingumootorisse trükkimiste vähenemine viitab investorite hinges tärganud optimismile – tulekul on turukasv.

Professor Preis väidab uurimustulemuste põhjal, et investorid võinuks Google’i põhjal panustades suuri summasid võita.

Nii näiteks taganuks lähiperspektiivist lähtuv sõnal «võlg» põhinev kauplemisstrateegia ajavahemikus 2004-2011 tervelt 326-protsendilise kasumi.

Professor Preis hoiatab, et tema teooria ei pruugi tulevikus enam vett pidada: kui otsingutulemuste prohvetlik olemus ilmsiks saab, võib inimeste käitumine muutuda – ning see neutraliseerib käesoleva analüüsi.

Copyright The Financial Times Limited 2013

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles