Saksa automeistrite pidu läbi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Volkswagen
Volkswagen Foto: SCANPIX

Nagu eile selgus, on Euroopa autoturu jubedused ka suurtele Saksa tegijatele järele jõudnud: Volkswagen teatas ärikasumi 26-protsendilisest kukkumisest aasta avakvartalis, Daimler andis kasumihoiatuse.

Aasta lõpuks lubas VW siiski kasumitega mullusele tasemele välja jõuda ning grupi aktsiad kerkisid eile pärastlõunal 3,5 protsendi jagu 152,05 euro peale.

Avakvartali ärikasumi kukkumist enam kui veerandi võrra 2,34 miljardi euro peale põhjendas VW keeruka turukeskkonnaga. Kogukäive langes 1,6 protsenti ja maandus 46,6 miljardi euro tasemel.

Siiski õnnestus Volkswagenil positiivselt üllatada Reutersi poolt küsitletud analüütikuid, kes olid prognoosinud ärikasumiks 2,29 miljardit eurot.

Peagu terve läinud aasta jooksul näisid Saksa autotootjate kasumid gravitatsioonijõudu eiravat.

Euroopa majandus libises tagasi valusasse langusse ning Euroopa autoturg kukkus üha kiiremas tempos, saavutades märtsis 23 aasta rekordmadaluse.

VW, Daimler ja BMW tegid aga jätkuvalt kosmilisi tulemusi – eriti tänu kiirele kasvule Hiinas ja teistel tärkavatel turgudel. Samuti pidas luksautode müük langusele paremini vastu kui massiautode müük.

Nüüd on pidu igatahes läbi – vähemalt mõneks ajaks.

Keset lootusi, et Euroopa autoturg hakkab ehk lõpuks ometi põhja puudutama, tabas õnnetu avakvartal paljusid ootamatult ja valuliselt.

Vaevalt kaks kuud pärast seda, kui Daimler endale 2013. aastaks mullusega samaväärset kasumit kuulutas, tuli neil aastaprognoose kärpida – oodatust nõrgem auto- ja veoautomüük Euroopas andis kasumile hoobi. Daimleri aktsia kaotas selle peale 1,5 protsenti oma väärtusest (tulemuseks 40,3 eurot).

Copyright The Financial Times Limited 2013

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles