Apple maksab aktsionäridele miljardeid dollareid

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illustratsioon: allikas: Apple

Teisipäeva hilisõhtul eelmise kvartali majandustulemustest teatanud Apple kuulutas muu hulgas, et maksab aktsionäridele dividendidena ja neilt aktsiaid tagasi ostes järgmise kolme aasta jooksul välja sada miljardit dollarit.

Ettevõte teatas, et suurendab aktsionäridele makstavaid dividende 15 protsendi võrra, 3,05 dollarini aktsia kohta kvartalis. Aktsiaid ostetakse kuni 2015. aasta lõpuni tagasi 60 miljardi dollari eest, mullu osteti kümne miljardi dollari eest.

Finantsjuht Peter Oppenheimeri sõnul on tegemist börsi­ajaloo suurima aktsiate tagasiostu programmiga. «Apple investeeris aktsionäridesse,» pani oma kommentaarile üsna tabava pealkirja üks finantsblogija.

Kartuse tõttu, et nõudlus iPhone’i mobiiltelefonide ja iPad­i tahvelarvutite järele kahaneb, on Apple’i aktsia hind langenud möödunud septembris saavutatud rekordtasemelt 40 protsendi võrra. Tehnoloogiahiid on veidi enam kui poole aastaga kaotanud väärtusest 300 miljardit dollarit. Apple on ühe laiema omanike ringiga ettevõte USAs. Fondide analüüsikeskuse Morningstar andmetel on tehnoloogiaettevõtete aktsiaid peaaegu veerandil kõikidest avalikest investeerimisfondidest.

Varahaldusfirma Mark Asse­t Management partner Morris Mark ütles ettevõtte otsuse kohta majanduslehele The Wall Street Journal, et on väga rahul, sest aktsionäridele tagastatava raha hulk on muljetavaldav.

Siinkohal tulekski märkida, et ettevõtted saavad aktsionäridele tagastada omanikutulu kahel viisil: dividendidena ja aktsiate tagasiostmisega.

Tegelikult olid Apple’i eelmise kvartali majandustulemused üsna head. Kontserni käive kasvas 11 protsenti, 43,6 miljardit dollarini, kasum aktsia kohta kahanes 10,09 dollarini aktsia kohta (12,30 dollarit mullu samal ajal). Viimase kümnendi jooksul kahanes Apple’i kasum esimest korda.

iPhone’i mobiiltelefonide müük kasvas 6,7 protsenti, 37,4 miljonini ning iPadi tahvelarvutite müük suurenes koguni 65 protsenti, 19,48 miljonini.

Kõige murelikumaks teeb investoreid brutokasumimarginaali langemine aastataguselt 47,4 protsendilt 37,5 protsendile. Selleks kvartaliks ennustab ettevõte kasumimarginaali edasist kahanemist ning hoiatas, et esimest korda pärast 2003. aastat kahaneb ka käive.

Kohe pärast oluliste teadete avaldamist kukkus Apple’i aktsia kuus protsenti, kuid eile alustas börsipäeva väikese langusega.

Põhuseks oli ilmselt pettumust valmistanud selgitused uute toodete kohta. Ehkki tegevjuht Tim Cook selgitas analüütikutele, et tema meeskond on rakkes uute suurepäraste riistvara- ja tarkvaratoodete ning teenuste väljatöötamisega ning nad ei jõua ära oodata, millal neid esitleda saaks, andis ta samas mõista, et uusi tooteid ei ole oodata enne sügist.

Investeerimispanga Piper Jaffray analüütik Gene Munster ütles, et lühiajalised investorid lugesid sõnumist välja, et suvel ei juhtu midagi ning et enne põnevaks minemist kulub veel neli kuud.

Kiiresti kasvanud Apple’ist on saanud küps ettevõte, mis soovib, et kõik teda sellisena ka võtaksid. «Nad on liikunud olekusse, kus tipud ei ole enam nii kõrged ja augud pole nii sügavad,» ütles Reutersile investeerimisfirma Forrester analüütik Sarah Rotman Epps.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles