Laar tahab keskpangas luua hoiatusmehhanismi

Andrus Karnau
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Panga nõukogu esimees Mart Laar.
Eesti Panga nõukogu esimees Mart Laar. Foto: Peeter Langovits

Uus keskpanga nõukogu esimees tahab luua hoiatusmehhanismi, mis annaks lähenevast majanduskriisist varakult teada.

Häältega 46 poolt ja 34 vastu valis riigikogu kahekordse peaministri Mart Laari eile ennelõunal Eesti Panga nõukogu esimeheks. Isamaa ja Res Publica Liitu kuuluv Laar ise hääletuse eel sõna ei saanud.

Insuldi järel ratastooli sunnitud mees kohtus ajakirjanikega vahetult pärast hääletust. Laar kinnitas, et tervis on tal korras.

«Tervis peab tööpingele vastu küll. Tahaks loota, et probleeme ei teki, aga arvasin seda ka enne seda, kui korraliku paugu sain. Aga praegu, tänan küsimast, on tervis korras. See häda võib väga kähku ja ootamatult tulla, nii et arvestage sellega,» ütles Laar.

Jooneks Eesti poliitika

Laar ei saa keskpanga nõukogu esimehena sekkuda rahapoliitilistesse otsustesse, vaid valvab selle järele, et keskpanga juhtkond käituks seaduspäraselt. Samas rääkis Laari erakonnakaaslane, rahanduskomisjoni juht Sven Sester endise peaministri ametisse nimetamist kaitstes, et Laar hakkab pangas ajama parempoolset poliitikat.

«Ma arvan, et nõukogu esimehena hakkan ajama sama poliitikat, mida aastate jooksul olen kogu aeg ajanud – see on ennekõike Eesti poliitika. Te võite seda nimetada vasak- või parempoolseks, kesk- või sinkavinkapoliitikaks. See on teie enda asi. Mina proovin aidata kaasa Eesti arengule,» vastas Laar küsimusele tema poliitika parempoolsuse kohta.

Laar rõhutas, et peab kinni seadusega määratud ülesannetest. «Nõukogu ülesanded on seadusega määratud. Nõukogul on alatasa soov ronida kuhugi mujale, aga see soov ajab kõik asjad segamini ja tõkestab pangapresidendil oma ülesannete täitmist,» arvas Laar.

Keskpanga nõukogu tegeleb panga sisekontrolliga, kinnitab asepresidentide kandidaadid ja valib Eesti Panga presidendi, samuti tegeleb eelarvega. Uues ametis on Laari jaoks üks tähtsamaid küsimusi keskpanga kasumi jaotamine.

«Siin tuleb säilitada stabiilsus. Nõukogu koguneb kohe ja arutab seda (7. mail – toim). Nõukogu on hoidnud traditsiooni ja järjepidevust,» ütles Laar.

Mullu vallandas kasumi jagamine panga nõukogu ja juhatuse vahel konflikti, sest juhatus soovis loobuda tavast, mille järgi veerand keskpanga kasumist liigub riigieelarvesse. Laar astub ametisse juunis ja mulluse keskpanga kasumi jagab nõukogu veel senise esimehe Jaan Männiku juhtimisel.

Vana meeskond koos

Laar kinnitas, et lahkub riigikogust. Samuti märkis ta, et on juba mõnda aega eemal tegevpoliitikast.

«Ma pole astunud ühtegi erakonda selleks, et ametikohta saada. Veel tobedam oleks erakonnast välja astuda, et ametikohta saada,» lausus Laar.

Ta märkis, et kavatseb luua koostöös pangapresidendi Ardo Hanssoniga ennetusmehhanismi, mis hoiataks uue kriisi puhkemise eest, ning lubas, et ei kavatse vaikida, kui peaks ilmnema märke uuest majanduskriisist. «Kriisil on oma kindlad märgid, nii oli see ka eelmine kord. Need märgid tuleb paika panna ja luua korralik eelhoiatussüsteem. Seda tahaks teha, ja annaks jumal, et seda vaja ei läheks,» ütles Laar.

Hansson oli Laari esimese valitsuse nõunik. «Tegutsesime Ardoga ühise meeskonnana, kui ta oli peaministri nõunik. Eesti, mida praegu näete, on Ardo nägu,» märkis Laar.

Muu hulgas luges nõunik Hansson enne läbi ka Laari kuulsa kõne, kus noor peaminister lubas likvideerida pankade likviidsuse. «See lause on koostöös Ardo Hanssoniga sündinud. Vana meeskond on jälle koos, tema on president, mina järelevalve nõukogu esimees,» ütles Laar.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles