Unt: eksportivad ettevõtted püsivad stabiilsetena

Gert D. Hankewitz
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riho Unt
Riho Unt Foto: Mihkel Maripuu

SEB Panga juhi Riho Undi sõnul on aasta algus näidanud, et eksportivad ettevõtted püsivad stabiilsetena ja keerulisemad ajad eksportturgudel on tulnud meie ettevõtjatele pigem kasuks, kuna neil on kulude kärpimise faasis lihtsam oma konkurentsivõimeliste pakkumistega mõjule pääseda. 

«Seega on paljudel Eesti ettevõtjatel õnnestunud kahanevatel välisturgudel oma mahtudes kas püsida või isegi kasvada, küll on tunnetada märkimisväärset survet tegevusmarginaalidele,» sõnas Unt.

Samuti on Undi sõnul näha, et välisinvestorite usk Eestisse ja Baltimaadesse on taastumas. «Samas on ka meie enda ettevõtjad jõudnud faasi, kus järjest enam uuritakse investeerimise võimalusi uutesse projektidesse välisriikides, et oma tegevust laiendada. Kuna ettevõtjad on asunud investeerimisprojekte otsima, siis oleme ettevõtete krediidiportfelli kasvu osas positiivselt meelestatud. Äriklientide laenuportfell kasvas SEB-s esimeses kvartalis aastavõrdluses 9,3 protsenti, äriklientide hoiused kasvasid samal ajal 10,7 protsenti.»

Väikese ja keskmise suurusega ettevõtete hulgas paistavad Undi sõnul silma põllumehed, kes on aktiivselt ja tulemuslikult investeerinud tootmise efektiivsemaks muutmisesse. Teistes valdkondades on väikeettevõtjate aktiivsus siiski veel tagasihoidlik.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles