Kriis: ametiühingud kavandavad meeleavaldusi, mitte streiki

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tarmo Kriis.
Tarmo Kriis. Foto: Peeter Langovits

Tööandjate keskliidu esimehe Tarmo Kriisi sõnul saavad ametiühingud seosed töölepinguseaduse jõustamisega kavandada vaid meeleavaldusi, mitte aga streiki ehk tööseisakut.

Kriis ütles, et ei tea, mida ametiühingud streigi alla mõtlevad - kas töörahu katkemist ettevõtetes või meeleavaldusi tänavail. Kehtiva tööõiguse kohaselt ei ole poliitilise meelsuse avaldamiseks streikimine lubatud, selgitast ta. Nimelt eeldab streik tööandja ja töövõtja vahelise töötüli olemasolu.

«Ametiühingud võivad loomulikult kasutada oma meelsuse avaldamiseks erinevaid vahendeid, kuid mulle tundub, et nad on tänaseks selle võimaluse juba mööda lasknud. Tööandjad on teinud neile kaks ettepanekut olukorra lahendamiseks, aga kumbagi pole vastu võetud,» selgitas Kriis.

Ta lisas, et ametiühingud soovisid vaid töölepinguseaduse jõustumise edasilükkamist ja mingeid muid lahendusi ei tunnistanud.

Kriis ütles, et ei saa aru, kellele on streigihoiatus suunatud - kas kahe paremerakonna või sotsiaaldemokraatide vastu. Kummagi ettepanekud ametiühingutele tema väitel ei sobinud.

Ettevõtjate ühe ettepaneku kohaselt oleks tööandjad olnud valmis rohkem töötuskindlustusmaksu tasuma ja säilitama osaliselt ka täiendavaid hüvitisi.

Kriisi hinnangul on ametiühingud tänaseks oma nõudmistest loobunud ja asunud sotsiaaldemokraatide ettepanekute taha. Tema sõnul tuleks endale selgeks teha, mida töölepinguseaduse jõustumine töötukassa varadele tähendab. «Ega seadus pole süüdi selles, et töötukassas raha puudu on, selles on süüdi ikka suur majanduslangus, mida keegi ette ei näinud,» sõnas ta.

Kriisi sõnul tuleks tööandjate ja töövõtjate kulutusi töölepinguseaduses eraldi vaadelda, sest kummalgi poolel on oma vastutus. Praegune töölepinguseadus on tema hinnnagul tugevasti kaldu töötajate kasuks ja uus üritab tasakaalu luua.

Kriisi sõnul peavad erakonnad leidma lahenduse töölepinguseaduse osas veel selle nädala jooksul, sest vastasele juhul ei jõua töötukassa 1. juuliks oma süsteemides muudatusi sisse viia ja hüvitiste väljamaksmine muutub küsitavaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles