Läti keskpankur: tahame olla nagu eestlased ja selleks on vaja eurot

Kristina Traks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti latid.
Läti latid. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Läti keskpanga rahapoliitika osakonna asedirektor Martinš Bitans rääkis Pärnu finantskonverentsil, miks Läti soovib vaatamata euroalast tulevatele negatiivsetele uudistele eurole üle minna. «Täna on meie esmane eesmärk jõuda eestlastele järele. Selleks tuleb aga teha sama, mis Eestis tehtud, ning see hõlmab ka eurole üleminekut,» rääkis Bitans.

Ta märkis, et kolmandik lätlastest on euro kasutuselevõtu poolt, kolmandik vastu ja kolmandik pole veel oma otsust langetanud. Hetkel toimub tuline diskussioon selle üle, kas ülemineku otsus ja aeg on põhjendatud. «Järsku tundub, et meie raha on maailma kõige ilusam. Tekib küsimus, miks peaksime muutma toimivat süsteemi ja astuma tundmatusse,» rääkis Bitans.

Samas tõi ta välja, et eurole üleminek on edukate riikide püüdmiseks võtmetähtsusega. Euro kasutuselevõtt parandaks Bitansi hinnangul automaatselt riigi reitingut, paneks Läti välisinvestorite silmis teise valgusesse ja meelitaks riiki täiendavaid investeeringuid.

Euroalast tulevate trööstitute uudiste taustal on tekitanud küsitavusi euro kasutuselevõtu ajastus. «Oleme näinud, kuidas erinevate riikide majandused üksteise järel kokku kukub. Selle taustal on palju küsitud, milleks kiirustada – miks peavad lätlased olema viimased reisijad uppuval laeval, jätame selle rolli eestlastele. Siiski ma usun, et eurotsoon on kriisis muutunud tugevamaks ning parandanud poliitikaid, tehes korrektuure näiteks monetaar- ja fiskaalpoliitikas ning pangandussüsteemis,» ütles Bitans. «Läti konkurentsivõime parandamiseks on vaja mõlemat – nii euro kasutuselevõttu kui ka nihet tänastes poliitikates.»

Eurotsoonist kõrvale jäädes oleks Lätil pikaajaliste eesmärkide saavutamine väga raske «Kui tahame olla nagu eestlased, on parim euro kasutuselevõtt koos mõistliku poliitikaga,» ütles Bitans.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles