Iirimaa piirab võlgnike elustiili

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iiri tüdruk Iirimaa ja Euroopa Liidu lipuga.
Iiri tüdruk Iirimaa ja Euroopa Liidu lipuga. Foto: SCANPIX

Kodulaenukoormate kergendamist taotlevad iirlased peavad loobuma Sat TVst, puhkustest piiri taga ja erakooliharidusest oma lastele. Nii näeb ette uus karm maksejõuetusseadus, mis võlakriisi alistamiseks vastu võeti.

Eile kehtestas Iiri maksejõuetusteenistus (IIS) võladiile kauplevatele kodanikele igakuised kulutamispiirangud.

Igal kõnealusel isikul on lubatud kulutada kuus toidule vaid 247,04 eurot. Kütteks võib minna 57,31 eurot, 125,97 eurot on lubatud panna «sotsiaalse kaasatuse ja osalemise» alla – see kategooria katab näiteks spordivõistluste ja kinoseansside külastused.

«Mõistlik elustandard ei tähenda luksust,» ütles vastasutatud IISi direktor Lorcan O'Connor.

«Aga seda see ka ei tähenda, et inimesed peasid toimetuleku piiril elama.»

Enamikel juhtudel peavad laenukergendusi taotlevad isikud loobuma eraviisilistest tervisekindlustustest ja oma autodest. Samas: kui neil puudub ligipääs ühistranspordile, võivad autod alles jääda.

Nimetatud reeglid kujutavad endast Iirimaa esimest katset seada piiranguid inimeste elustandarditele, kes end pankrotistunuks kuulutavad või kreeditoridega maksejõuetuskokkuleppe saavutavad.

Reeglid võtavad teadmiseks ka pangad, mis valmistuvad lähikuudel restruktureerima kümneid tuhandeid kodulaene.

Jonnakalt kõrge töötus ja langevad palgad – viieaastase kriisi vili – on lükanud viimase piiri peale iga neljanda eluasemelaenu Iirimaal.

Ligikaudu 120 000 kodulaenu maksed on tasumata juba 90 päeva või kauemgi. Lisaks on 100 000 laenu restruktureeritud – lühiajaliste kohendustega.

Copyright The Financial Times Limited 2013 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles