Ärikinnisvara finantseerimiseks raha ei ole ja raha ei tule

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ehitustöölised
Ehitustöölised Foto: AFP / Scanpix

Ärikinnisvara finantseerimise turg viibib nii sel kui järgmiselgi aastal sisuliselt varjusurmas ning olulist elavnemist oodata ei ole, prognoosib DnB Nord Panga ärioperatsioonide juht Jaan Liitmäe.

Liitmäe sõnul on ärikinnisvara finantseerimistaotluste maht küll vähenenud, kuid ka pangad tegelevad peamiselt olemasolevate projektidega ega soovi kinnisvaras praegu riske juurde võtta.

Sisuliselt on finantseeringut võimalik saada vaid olemasoleva rahavooga projektide ostuks, mis on müügis koos tugevate rentnikega, märkis Liitmäe 1Partner Kinnisvara turuülevaates.

Laenu saamisel on määrav rahavoo kvaliteet, mitte niivõrd tagatise väärtus. «Puhtalt tagatise vastu laenu sisuliselt ei anta,» märkis Swedbanki ettevõtete finantseerimise divisjoni juht Tauno Vanaselja samas ülevaates. «Täna saavad laenu ettevõtjad, kellel on kindlad (lepinguga kaetud) positiivsed rahavood tulevikus ja kes on ka ise valmis projekti senisest rohkem panustama senisest suurema omafinantseeringuga ja näiteks isikliku käendusega.»

Liitmäe prognoosi kohaselt ei hakka elukondliku kinnisvara arendajad laenu saama enne, kui olemasolev laoseis saab realiseeritud.

Suur osa rahavoota projekte ehk ennekõike hoonestamata maatükke on tänaseks kas juba pankade poolt vaadates mittetöötavad või väga keerulises seisus. «Antud juhtudel häid lahendusi ei ole ning iga kaasusega töötatakse eraldi lahendusteid välja. Paljudel juhtudel lõpetab pank valiku ees, kas võtta omand üle või realiseerida kinnistu väga suure kahjumiga,» kirjutas ülevaade.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles