Eesti toetab riigiabi reeglite uuendamist

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
European Commission
European Commission Foto: SCANPIX

Valitsus kiitis heaks Euroopa Komisjoni ettepanekud riigiabi reeglite muutmiseks. Sellega väheneb riigiabi andmise halduskoormus ja reeglid muutuvad lihtsamaks.

Riigiabi ehk riigi toetus ettevõtlusele on põhimõtteliselt ühisturuga kokkusobimatu ja keelatud, kuna see kahjustab Euroopa Liidu liikmesriikide vahelist kaubandust, teatas Rahandusministeerium.

Euroopa Komisjonil on siiski õigus teatud riigiabi lubada. Samuti saab komisjon tunnistada teatud abi liigid, näiteks teadus- ja arendustegevuse, keskkonnakaitse ja regionaalabi ühisturuga kokkusobivaks ja vabastada need loa taotlemisest.

Eesti toetab komisjoni ettepanekut seda loetelu laiendada. Lisaks soovib Eesti uute abi liikidena lisada taristu toetamiseks antav riigiabi, sealhulgas väikestele piirkondlikele lennujaamadele ja sadamatele antav abi, samuti koostöö tegevused, mis on rahastatud Euroopa territoriaalse koostöö raames.

Lisaks soovib komisjon muuta riigiabi menetlusreegleid, sealhulgas kehtestada riigiabi kaebustele ühtne vorm ja otsustada ise, milliseid kaebusi eelisjärjekorras läbi vaadata. Siseriiklikel kohtutel on edaspidi parem võimalus küsida komisjoni arvamust riigiabi puudutavate kohtuasjade kohta. Lisaks soovib komisjon ametliku riigiabi uurimismenetluse raames küsida turuosalistelt infot.

Riigiabi menetlusmääruse ja võimaldamismääruse muudatuste vastuvõtmine on planeeritud 2013. aasta lõpuks, need ei mõjuta riigieelarvet ja ei nõua siseriiklike seaduste muutmist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles