Tööstusettevõtted soovivad investeerida raske aja kiuste

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil metallitööstuse ettevõte Metec Grupi tootmishoone.
Pildil metallitööstuse ettevõte Metec Grupi tootmishoone. Foto: Postimees

Hoolimata rasketest aegadest näeb Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus tööstusettevõtete suurt huvi investeeringutoetuste vastu.

Märtsi lõpust mai alguseni said ettevõtted esitada taotlusi tööstusettevõtja tehnoloogiainvesteeringu toetusprogrammi teise taotlusvooru. Toetust on EASilt küsinud 164 ettevõtet, sihtasutusel on selles voorus jagada nüüdisaegse tehnoloogia soetamiseks 320 miljonit krooni.

EASi ettevõtete võimekuse divisjoni direktor Pille-Liis Kello kinnitas, et läinud aastal toetatud 51 ettevõttest on investeeringu teinud juba kümmekond ning tänaseks pole teada ühtki ettevõtet, kes toetusest ja investeeringust täielikult loobuks.

Tööstusettevõtja tehnoloogiainvesteeringu toetuse eesmärgiks on soodustada investeeringuid, mis aitavad kasvatada tööstusettevõtete tootlikkust ja ekspordipotentsiaali, leida uusi turustusvõimalusi ning luua suurema lisandväärtusega töökohti.

Esimese taotlusvooru rahastamisotsused kinnitas EASi juhatus läinud aasta lõpus. Euroopa Regionaalarengu Fondist kaasrahastatavat toetust sai 51 ettevõtet kokku summas 269 miljonit krooni.

Toetatud 51st ettevõttest 20 tegutseb metalli- ja masinatööstuse valdkonnas, ülejäänud olid väga erinevatest sektoritest, sealhulgas puidu-, trüki-, plasti- ja keemiatööstusest.

Suurima toetussumma saaja esimeses taotlusvoorus oli Sangla Turvas AS 26 miljoni krooniga. Ettevõte plaanib moodsa tehnoloogia abil suurendada järgneva 3 aasta jooksul tootmise efektiivsust, lisaks on projekti tulemusena tootmine keskkonnasäästlikum ning suureneb ekspordikäive.

Investeering on täies mahus tehtud näiteks sisustuskauba tootjal Sunorekil, kes soetas uue tootmisliini, mis on tänaseks edukalt kasutusel. Investeering suurendab tootmisvõimsust ja efektiivsust ning võimaldab uuendusi ka tootearenduses.

Tehnoloogiainvesteeringu toetuse taotlemine on vooruline ning seda saab taotleda ettevõte, kelle tegevusalaks on tööstus, oma tööstusalase investeeringuprojekti elluviimiseks: masinate ja seadmete soetamiseks ning nende kasutuselevõtuks vajaliku immateriaalse vara hankimiseks. Samuti saab esitada ühistaotlust.

Omafinantseeringu suurus on sõltuvalt ettevõtte suurusest 60-80 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles