Juhi parim tarkvara on TPM ehk talupojamõistus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Talupojamõistus on juhi kõige parem abivahend.
Talupojamõistus on juhi kõige parem abivahend. Foto: SCANPIX

Juuli algusest Ragn-Sellsi Ida-Euroopa üksuse juhtkonda tööle siirduva Argo Rannametsa sõnul on juhi parim protsessijuhtimise tarkvara on TPM ehk talupojamõistus. «Mingit muud tarkvara on vaja ainult siis, kui see aitab tõesti aega kokku hoida,» rääkis Rannamets Pärnu Konverentside üritustesarjas Juhi Jutud.

Veel Rannametsa juhtimisalaseid mõtteid:

  • Ettevõtte arengu tagab selles töötavate inimeste areng. Inimeste arengukeskkonna loomiseks on vaja uudishimu tõsta ja hirmu vähendada – eksimine on lubatud ja kõik uus on teretulnud.
  • Kui asutuses on sõlmitud selged kokkulepped (mida tähtsaks peame ja mis ei ole lubatud), töötajale antakse tegutsemisvabadus ja talle on püstitatud selged eesmärgid (ta teab, mida temalt oodatakse), siis saabki toimuda tema areng. Kiitusega hea soorituse eest ei tohi muidugi kitsi olla.
  • Kui inimese areng on võimaldatud, siis on tagatud ka tema eneseusk. Kui inimesel ei ole arengut, siis saab asjade käiku võrrelda loomariigiga: variant on kas hakata võitlema, panna jooksu ehk lahkuda ettevõttest või teeselda surnut ehk manduda.
  • Juht võtab tööle ülesannete täitmiseks töötaja ning juhi vastutus on eelkõige otsuse eest, kas töötaja oskused, kogemused ja teadmised on piisavad, et ta suudab neid ülesandeid täita. Kui ei, siis mõelda, kuidas vajakajäämist kompenseerida. Kui jah, siis mõelda, kuis töötajat efektiivsemalt rakendada.
  • Organisatsiooni tasandil tasuks selgeks mõelda – millised on meie protsessid, kes on protsessi omanik ja kes mille eest vastutab. Protsessi omanik seab eesmärgid, jälgib nende täitmist ja eelarvet.
  • Organisatsiooni muutmisel räägitakse eelkõige struktuurist ja joonistatakse kaste, aga põhifookuses peaks olema protsessid ja nende efektiivsemaks muutmine.
  • Igal protsessil on oma arengustaadium ning organisatsiooni kui terviku jaoks on oluline, et kõik protsessid oleksid samas arengufaasis. Juhtkonnal peab olema tarkust märgata, millist protsessi oleks tark arendada ja millist ehk pidurdada, sest protsesside erinev arengutase mõjutab omavahelisi suhteid organisatsioonis.
  • Maatriksjuhtimise puhul on oluline roll kokkulepetel: kes vastutab nii tulemuste kui eelarve eest ja kuidas jagatakse infot. Alati tark mõelda, et ei juhitaks üle ning kuhumaani on maatriksjuhtimine efektiivne.
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles