Jordaania põlevkivielektrijaama hankele tuli kuus pakkumist

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jordaania põlevkiviväli
Jordaania põlevkiviväli Foto: Eesti Energia

Eesti Energia sidusettevõte Enefit Jordan BV sai hankepakkumused kuuelt rahvusvaheliselt ehitus- ja projekteerimisfirmalt.

Jordaania põlevkivielektrijaama ehitus– ja projekteerimishange kuulutati välja 2012. aasta juunis. 16-st huvilisest valis Enefit Jordan välja seitse nimekat Euroopa ja Aasia ehitus- ja projekteerimisettevõtet, kes kvalifitseerusid hankel osalemiseks, neist kuus esitas pakkumuse: Alstom/Daewoo E&C (Prantsusmaa/Korea), Hyundai E&C/LG Int. (Korea), Samsung Engineering (Korea), Posco/Daewoo Int. (Korea), China Machinery Engineering Corporation (Hiina) ja Guangdong Power (Hiina).

Enefit Jordani projektidirektori Andres Anijala sõnul võib lugeda hanke õnnestunuks.

Hanke võitja kuulutatakse välja 2013. aasta keskel ning elektrijaama ehitusega plaanitakse alustada 2014. aastal pärast ehitustegevuseks vajalike finantseerimispartnerite leidmist, ehituse finantseerimiseks plaanib Enefit Jordan kaasata laenukapitali ning kaasinvestoreid. Jordaaniasse rajatava elektrijaama võimsus on 500 MW ning tänaste plaanide kohaselt valmib see 2017. aastal.

Eesti Energia osalus projektis väheneb.

«Kuna Eesti Energia investeerimisvõimekus on väike, ei näe me, et meie osa Jordaania projekti investeerimisel saaks olla väga suur. Projekti käigus plaanime vähendada oma osalust, kaasates investoreid ja laenukapitali projektfinantseerimise meetodil, mis tähendab, et Eesti Energia ei garanteeri laenusid enda varadega,» ütles Eesti Energia finantsdirektor Margus Kaasik.

«Kui vähe või palju ise Jordaaniasse kapitali paneme, on veel vara öelda, sest nii ehitus- kui kaevandushanke täpsed maksumused alles selguvad. Meie osa finantseerimises sõltub kogu projekti rahastamisest. Projekti tasuvus sõltub muuhulgas ka tingimustest, mida suudame kokku leppida Jordaania riigiga. Mõne kuu pärast on selles osas suuremat selgust oodata,» lisas Kaasik.

Enefit on Eesti Energia kontserni rahvusvaheline kaubamärk, mis esindab grupi äritegevust Jordaanias, USA-s Utah osariigis, Lätis ja Leedus. Enefit omab Jordaania arendusprojektist 65 protsendilist enamusosalust. Arendusprojektis osaleb Eesti Energia kõrval strateegilise partnerina Aasia energiaettevõte YTL Power International Berhad (YTLPI), kellele kuulub 30 protsendiline osalus. Lisaks omab projektis 5 protsenti osalust Enefiti Jordaania partner Near East Investment.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles