London valmistub ärevusega pühapäevaseks maratoniks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bostoni plahvatustes hukkus kaheksa-aastane poiss, kes tahtis oma isa finišis kallistada
Bostoni plahvatustes hukkus kaheksa-aastane poiss, kes tahtis oma isa finišis kallistada Foto: SCANPIX

Pühapäeval toimuva Londoni maratoni organiseerijad vastavad täna registreerimiskeskuses jooksjate küsimustele, kes soovivad kindlustunnet endi ja neile kaasaelavate perekonnaliikmete turvalisuse osas.

Jooksjaid huvitab, kuidas kavatsetakse tagada kogu 42 kilomeetri ja 195 meetri pikkuse trassi valve.

Bostoni maratonil asetleidnud plahvatuste valguses on Londoni politsei ja maratoni korraldajad otsustanud vaadata kriitilise pilguga üle kõik turvalisusega seonduvad küsimused.

Maratonile oodatakse kaasa elama ligikaudu 650 000 pealtvaatajat. Jooks stardib Londoni edelaosast Blackheathist ning finišeerub Westminsteris, läbides oma teel mitmeid Londoni ajaloolisi vaatamisväärsusi.

Osalema on end registreerinud ligikaudu 36 000 jooksjat.

Nagu teatas Londoni maratoni tegevjuht Nick Bitel, ei ole neil kavatsust üritusest loobuda.

«Me kinnitame jooksjatele, pealtvaatajatele, vabatahtlikele ja kõikidele, kes üritusega mingil moel seotud on, et me teeme oma parima nende turvalisuse tagamiseks,» ütles Bitel.

Samas ei suuda need rahustavad sõnad varjata fakti, et maratone on väga keerukas turvata.

Oma olemuselt on maratoni, mis vonkleb läbi rahvarohke kesklinna, praktiliselt võimatu täies ulatuses ohtudest isoleerida, ütles Berlin Marathon’i meediadirektor Thomas Steffens.

«Ei ole ju võimalik kogu trassi aiaga ümbritseda – ja isegi sellest ei piisaks, kui keegi sooviks rünnata,» ütles Steffens.

Berlin Marathon kuulub koos Bostoni, New Yorgi, Londoni, Tokyo ja Chicagoga World Marathon Majors’i gruppi, mis tegeleb kõigega alates meditsiinilisest nõustamisest kuni julgeolekuni.

«Me hoiame kontakti nii Londoni kui Bostoni maratonidega,» ütles Steffens. «Me arutame igal aastal, kuidas julgeolekut parandada. Pärast sellist intsidenti tuleb sellesse veelgi intensiivsemalt süveneda.»

Bostoni rünnak «ei olnud suunatud spordi vastu, vaid rahvahulga vastu, keda flmisid telekaamerad», lisas ta.

Ka Briti valitsus on otsustanud sitkust üles näidata.

Spordiministri Hugh Robertsoni sõnutsi on parim vastus Bostoni sündmustele pühapäevane maraton kindlasti maha pidada ning julgustada inimesi tänavaile kaasa elama tulema.

«Mõnevõrra raske valik, loomulikult. Aga me oleme absoluutselt veendunud, et suudame üritust hästi turvata,» ütles minister.

Copyright The Financial Times Limited 2013

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles