Ökonomistid: Saksamaa pole nii vaene midagi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksamaa lipp
Saksamaa lipp Foto: SCANPIX

Londoni Majandusülikooli professor Paul De Grauwe ning Leuveni Ülikooli ökonomist Yuemei Ji väidavad, et on ebakorrektne öelda, justkui Saksamaa oleks liiga vaene, et aidata euroala lõunapoolseid liikmesriike.

Majandusteadlased viitavad Financial Timesis, Wall Street Journalis ja Frankfurter Allgemaines avaldatud artiklitele, mis toetusid Euroopa Keskpanga andmetele, mille kohaselt on Saksamaa majapidamiste mediaanrikkus euroala väiksemate seas. Samal ajal on lõunapoolsete ning praegu raskustes riikide Hispaania ning Kreeka majapidamised oluliselt rikkamad.

Teadlaste avaldatud ülevaate kohaselt on sakslaste varandus väga ebaühtlaselt jagunenud ning keskmisest rikkamate majapidamiste arv on tunduvalt suurem vaesemate omast. Näiteks on 20 protsendi suurema sissetulekuga inimeste käes 149 korda rohkem raha kui alumise otsa 20 protsendi käes.

Ühtlasi ei peitu Saksamaa rikkus ainult oma majapidamistes, vaid näiteks erafirmade või valitsuse käes.

Seega pole teadlaste hinnangul küll aus küsida vaesematel sakslastelt, et nood aitaksid hädas riike, kuid seda võib teha rikkamatelt või erafirmadelt. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles