Rootsi trahvis Nordeat rahapesu nõuete rikkumise eest

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nordea logo.
Nordea logo. Foto: SCANPIX

Rootsi finantsinspektsioon trahvis Nordeat rahapesu reeglite rikkumise eest 30 miljoni Rootsi krooniga (3,6 miljonit eurot) ja tegi ettekirjutuse, millega nõuab pangalt rahapesu tõkestamise seaduse täitmist.

Rootsi finantsinspektsioon teatas, et Nordea pole pikka aega täitnud Euroopa Liidu eeskirju, mis käsitlevad rahapesu tõkestamist. Kuna rikkumine on tõsine ja on toimunud pikka aega, siis määras inspektsioon trahviks 30 miljonit krooni.

Nordea pangakontsernil on ka filiaal Eestis. Kui finantsjärelevalve hinnangul käib trahv kogu kontserni kohta, siis Nordea teatel vaid panga Rootsi haru kohta.

Inspektsiooni teatel on pank juba mitu aastat jätnud hindamata, et kes tegelik kasusaaja tehingutes ja võtnud sellega riski, et musta nimekirja kantud inimestel on võimalik fonde ja varasid kasutada panga teadmata.

Rootsi pangajärelevalvele leidis, et Nordea aruandlus külmutatud arvetele tehtud tehingutega on samuti olnud puudulik: 74-st ülekandest tegi pank ainult 17 kohta finantsinspektsioonile raporti. Nordea pole suutnud luua sisekontrolli, mis tagaks ELi rahapesu reeglite täitmise kontrolli, leidis Rootsi finantsjärelevalve.

Rootsi finantsinspektsioon märkis ka, et Nordea pole piisava hoolsusega selgitanud Gibraltari klientide tausta. Kuna riskihinnangud on puudulikud, siis pole kindlust, et pank saab takistada rahapesu või terroristide rahastamist, leidis Rootsi järelevalve.

Rootsi finantsinspektsiooni teatel avastati puudused Nordea rahapesu tõkestamise reeglite täitmisel juba 2010. aastal, kuid tänaseni pole pank kõiki puuduseid likvideerinud.

Nordea teatas oma pressiteatega, et on finantsjärelevalve ettekirjutust täitma asunud ja tugevdanud oma sisekontrolli rahapesu tõkestamise reeglite täitmise üle. Pank kinnitas ka, et tehingud, millest oli jäänud teatamata, olid enamasti väga väiksed: kontode intressid ja teenustasud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles