Toiduainete hinnatõus Soomes jõudis järele liidrirolli hoidvale Suurbritanniale

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juustud, või ja piiim. Pilt on illustratiivne.
Juustud, või ja piiim. Pilt on illustratiivne. Foto: SCANPIX

Toiduainete hinnatõusu tempot Soomes saab alates 2008. aastast võrrelda n-ö vanadest Euroopa Liidu liikmetest üksnes Suurbritanniaga, kirjutab tänane Helsingin Sanomat.

Soome erineb oluliselt ka naaberriigist Rootsist, kus hinnatõus on olnud oluliselt mõõdukam.

Liha, puuviljade ja piimatoodete kallinemine ning mootorsõidukimaksu tõus toetasid tarbijahindade tõusu märtsis eelmise aastaga võrreldes 1,7 protsendi juures, selgub statistikakeskuse andmetest..

Soomes on eelkõige toiduainete kallinemisel suurim süü inflatsioonitempo kiirenemisel. Koos väikeste palgatõusudega viib see tarbijate ostujõu vähenemisele, mis omakorda on löögiks siseturule ja selle kaudu ka tööhõivele.

Hinnatõusu pidurdasid intressimäärade alanemine ja mobiilsideteenuste odavnemine.
Tarbijahindade tõusust on 80 protsenti tulnud aastaga maksutõusust ja toiduainete ning transpordi kallinemisest, rääkis statistikakeskuse majandus- ja keskkonnastatistika arendusjuht Ilkka Lehtinen.

Kui hinnaindeksist eemaldada näiteks hasartmängud, automaks, laenude intressimäärad ja isiklikule elamispinnale tehtud kulud, siis oleks märtsi inflatsioon Soomes olnud 2,5 protsenti. Euroregioonis oli see 1,7 protsenti.

Soomes on tootjahinnad tõusnud märkimisväärselt. Nende osakaal toidu tarbijahinnas on 5-40 protsenti. Piima tootjahind pole eelmisel aasta ega ka selle aasta alguse võrdluses tõusnud, küll tegid need veebruaris hüppe jaanuariga võrreldes - 17 protsenti.

Teravilja- ja lihatoodete ning kanamunade tootjahinnad on aastaga tõusnud 10-30 protsenti. Kohv oli aga näiteks veebruaris enam kui 13 protsenti odavam kui mullu samal ajal.

Soomes on viimastel aastatel tõstetud alkoholi-, tubaka-, kütuse-, lehetellimise-, magusa- ja karastusjookide maksu. Kärbitud on restorani- ja valmistoitude käibemaksu.

Soomes on toiduainete käibemaks 14 protsenti, kui 15 Euroopa Liidu riigis on see keskmiselt 8 protsenti. Rootsis on see Soome omast paari protsendipunkti võrra madalam.

Esmatarbekaupu müüvate ettevõtete liidu tegevjuhi Kari Luoto sõnul võib Soome ja Rootsi hindade erinevust põhjendada toodete- ja muude kaudsete maksudega, mille osakaal toiduainete tarbijahindades on Soomes ligi 40 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles