Vene minister hoiatas majanduslanguse eest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kremli hoonetekompleks.
Kremli hoonetekompleks. Foto: SCANPIX

Venemaa majandusminister Andrei Belousov hoiatas eile, et kui tootmise stimuleerimiseks midagi ette ei võeta, pöördub majanduskasvu aeglustumine veel tänavu majanduslanguseks.

Belousov näis toetavat mitmete Vene ametnike hiljutisi soovitusi rakendada kasvu nimel lõdvemat rahapoliitikat – inflatsiooni vastu võitlemise asemel.

«Esialgu langust veel pole, aga see võib tulla – risk on olemas,» ütles Belousov reporteritele.

«Ma arvan, et kui me ei saavuta sügiseks stabiilsemat kasvu, siis võime me libiseda majanduslangusse.»

Teade kõlab päev pärast seda, kui majandusministeerium kärpis kolmandiku võrra tänavust majanduskasvu prognoosi – 3,6 protsendi juurest 2,4 protsendi peale.

Tänavuse avakvartali kasv oli ilmselt vaid 1 protsent, mis tähendaks juba viiendat jätjestikust madala kasvutempoga kvartalit.

«Me käime välja majandusstiimulite ettepanekud. Me kohtume presidendiga,» ütles Belousov.

«See olukord nõuab meetmeid, meil tuleb see olukord lahendada... et mitte libiseda majanduslangusse.»

Majandusministeeriumi ametnike sõnutsi tulenes esimese kvartali kehv tulemus madalast tööstustoodangust, tagasihoidlikest tarbijakulutustest ja kiduratest investeeringutest.

Kasvu takerdumine seab surve alla Vene keskpanga rahapoliitika. Jaanuaris seadis peaminister Dmitri Medvedev eesmärgiks 5-protsendilise kasvuprotsendi – kaks korda kõrgema uuest prognoosist.

Juunis istub Vene keskpanga presidendi toolile president Vladimir Putini nõunik, endine majandusminister Elvira Nabiullina. Paljude arvates on Nabiullina inflatsiooni suhtes leebem kui tema eelkäija Sergei Ignatjev, kelle teine ametiaeg lõpule jõuab.

Copyright The Financial Times Limited 2013

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles