Kapo: altkäemaks riigihangetel on endiselt tõsine probleem

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veterinaar- ja Toiduameti andine peadirektori asetäitja Vladimir Razumovski mõisteti süüdi ärimeestelt pistise võtmises vedu lubavate sertifikaatide väljastamise eest.
Veterinaar- ja Toiduameti andine peadirektori asetäitja Vladimir Razumovski mõisteti süüdi ärimeestelt pistise võtmises vedu lubavate sertifikaatide väljastamise eest. Foto: Peeter Langovits

Kaitsepolitseiameti 2012. aasta aastaraamatust selgub, et riigihangete kallutamine omakasu saamise eesmärgil on jätkuvalt üks riigi ja kohaliku omavalitsuse ametnike põhilisemaid korruptsioonikuritegevusi.

Lisaks võetakse pistist või altkäemaksu menetlusotsuste tegemise eest ja sagenenud on n-ö onupojapoliitikaga seotud juhtumid ning oma mõjuvõimu ärakasutamine, mille puhul ei pruugi saadav varaline kasu otsekohe välja paista.

Eraldi toodi aastaraamatus välja konkurentsialased rikkumised, mis on tingitud äriühingute tihedast konkurentsis riigihangetel. Seda iseloomustab peale hanketulemuste vaidlustamise ka osapoolte aktiivne mõjutamine ja survestamine omavaheliste kokkulepete saavutamiseks. Seejuures on sageli ärimeeste mõjutusobjektiks just otsuseid langetavad ametnikud, keda üritatakse panna tegutsema endale kasulikus suunas.

Paljud äriühingud küll toetavad sõnades ärieetika järgimist, kuid tegelike korruptsiooniriskide maandamisele ei pöörata siiski piisavalt tähelepanu, seisab Kapo aastaraamtus. Seejuures ei taheta ettevõttele korruptiivse teoga kasu toonud töötajat reaalselt karistada, vaid üritatakse probleemi varjamiseks leida kompromisslahendusi, kuna see tundub lühiajaliselt majanduslikult tulusam.

Kapo hinnangul on tundlikumad valdkonnad infotehnoloogia-, riigikaitse-, energia- ja transiidisektor, kus korruptiivsest käitumisest võib ka ametiisiku enda teadmata välja kasvada oht riigi julgeolekukeskkonnale laiemalt.

Kaasused:

Haridus- ja Teadusministeeriumi endine infosüsteemide talituse juhatja Jaanus Cristoffel mõisteti süüdi pistise võtmises, tagades vastutasuks ministeeriumi infotehnoloogiavahendite soetamise kindlalt äriühingult. Kohus karistas Crostoffelit kolmeaastase katseajaga.

Veterinaar- ja Toiduameti andine peadirektori asetäitja Vladimir Razumovski mõisteti süüdi ärimeestelt pistise võtmises vedu lubavate sertifikaatide väljastamise eest. Kohus karistas meest ühe aasta ja kuue kuu pikkuse tingimisi vangistusega kolmeaastase katseajaga.

Põhja Regionaalse Maanteameti endine direktor Erkki Mikenberg mõisteti süüdi ametiisikuna oma tuttava äriühingu kallutamises sõlmida konkurentsi kahjustav kokkulepe ning kooskõlastama hinna- ja muid tingimusi ühe riigile kuuluva äriühinguga, tagades seeläbi riigimaanteede defektide investeerimise tööde riigihanke suunamise oma tuttava äriühingule. Kohus karistas Mikenbergi rahalise karistusega.

Keskkonnainspektsiooni haldusosakonna endine vanemspetsialist Raivo Kütt mõisteti süüdi kahel korral Keskkonnainspektsiooni riigihangete suunamises oma tuttavate äriühingute kaudu talle endale kuuluvale äriühingule. Peale selle sõlmis Kütt talle kuuluva äriühingu nimel ja huvides tuttavate äriühingutega konkurentsi kahjustava kokkuleppe, mille eesmärgiks oli võita Eesti Maaülikooli uurimislaeva ja selle lisaseadmete soetamise riigihange. Kohus karistas Kütti rahalise karistusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles