Džinnita džinn – juriidiliselt korrektne maksutrikk

Kalev Aasmäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alkohol.
Alkohol. Foto: Elmo Riig / Sakala

Alkoholi maksustamine valmistamispõhiselt on kaasa toonud kurioosumi, kus sama kangusega ja sama toote pähe müüdavate kihisevate alkoholikokteilide aktsiis erineb 2,5 korda pelgalt seetõttu, et üks jook on valmistatud džinnist, teine veinist , kirjutab Äripäev.

Eesti õlletootjad kavaldavad nii tarbija kui ka riigiga – nad müüvad puuviljaveinist tehtud märjukest džinnikokteili pähe, makstes seejuures 2,5 korda vähem aktsiisi kui näiteks Soome konkurent, kes kasutab kokteilis tõepoolest ainult džinni.

Poodides seisab alkoholiriiulil rivi helesiniseid purke, kõik äravahetamiseni sarnased, erinedes üksteisest vaid kujunduslike detailide poolest.
Rahvas teab neid jooke gin long drink’idena. Kui paljud teavad aga seda, et kadakamarjast džinni sisaldavad vaid üksikud neist purkidest ja mitte Eesti tootjate purgid?

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles