Pentuse leer nõuab vastaspoolelt rahalist tagatist

Risto Berendson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Autorollole kuulunud veok Keit Pentus-Rosimannuse kodu ees.
Autorollole kuulunud veok Keit Pentus-Rosimannuse kodu ees. Foto: Kaarel Tigas / Õhtuleht

Neli kuud pärast Autorollo skandaali puhkemist ja reformierakondlasest keskkonnaministri Keit Pentus-Rosimannuse ja tema lähikondsete kohtusse kaebamist kasutab raha kantimises süüdistatud pool endiselt venitamistaktikat.

Autorollo skandaali kohtulikuks arutamiseks võiks kõik valmis olla. Veebruari lõpus täiendatud hagiavalduse kätte saanud kostjad Väino Pentus, Keit Pentus-Rosimannus, Rain Rosimannus ja Siim Roode pidid oma seisukohad kohtule edastama kuu aja jooksul, misjärel saanuks kohus määrata istungiaja.

Ent midagi sellist pole juhtunud. Kohtusse kaevatud kolmik ja nende poolt Autorollo saneerimiseks palgatud vandeadvokaat Roode on valinud vastaspoole kurnamise taktika.

Harju maakohtu teatel pole ükski kostjatest kohtule hagi asjus seni sisuliselt vastanud. Kui selleks mitte pidada Pentuse taotlust kohtule jätta Autorollo pankrotitoimkonna tsiviilhagi üldse läbi vaatamata.

Vastuse asemel esitasid kõik kostjad maakohtule taotluse nõuda hagejalt menetluskulude katteks välja rahaline tagatis. Sisuliselt tähendab see järgmist: juhul kui kostjad pikaks venida tõotava protsessi võidavad, peaks nende õigusabikulud tasuma kaotanud pool ehk hageja, kelleks on Autorollo pankrotitoimkond.

Et kostjad kahtlevad viimaste võimes need summad hiljem hüvitada, soovivadki nad, et hageja esitaks kohtule oma tagatise. Hageja vaidleb nende nõudele vastu ja nüüd vajab ootamatu õiguslik olukord Harju maakohtu seisukohta.

Kostjate taotluse taga nähakse soovi vastaspoolt survestada. Juba kohtusse pöördudes andis pankrotitoimkond mõista, et rahaga pole neil protsessis priisata. Hagiavaldust esitades palus hageja end vabastada 4902 euro suuruse riigilõivu maksmisest. Halduskohus ei rahuldanud taotlust, kuid võimaldas hagejal riigilõivu tasuda iga kuu tuhande euro suuruste osamaksetena.

Kostjate õigusabikulude tagamiseks mõeldud summa on ilmselt mitu korda suurem kui ligi 5000 euro suurune riigilõiv ja peaks hagejale valmistama veelgi suuremaid raskusi. Taotletava tagatissumma ligikaudset kogusuurust Harju maakohus siiski ei avalda.

Pentus, Pentus-Rosimannus, Rosimannus ja Roode kaevati kohtusse 3. detsembril. Varem Pentusele kuulunud transpordifirma Autorollo pankrotitoimkond süüdistab poliitperekonda selles, et nende palgatud advokaat viis ettevõttest kuritahtlikult vara välja. Samas asjas on käimas kriminaaljuurdlus.

Täiendatud ja täpsustatud hagiavalduse järgi nõuab pankrotitoimkond kostjatelt 579 906 euro ja 54 sendi suuruse kahju hüvitamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles