Küprose päästepaketi maht kasvas 23 miljardi euroni

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Küprose rahandusminister Michael Sarris.
Küprose rahandusminister Michael Sarris. Foto: SCANPIX

Küprose valitsus kinnitas neljapäeval, et Euroopa Liidu (EL) ja Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) abipaketi maht tõusis 17,5 miljardilt 23 miljardi euroni, viies niigi raskustes Küprose majanduse krahhi veerele.

«Fakt on see, et novembrikuises memorandumis sätestatud 17,5 miljardi suurusest summast rahastamise vajaduste katmiseks on nüüdseks saanud 23 miljardit,» ütles valitsuse pressiesindaja Christos Stylianides.

Avaldus tähendab seda, et nüüd peab Küpros iseseisvalt leidma veel kuus miljardit eurot lisaks seitsmele miljardile, mille riik pidi kokku saama selleks, et EL ja IMF eraldaksid sellele 10 miljardi euro suuruse päästepaketi.

«Kes selle eest vastutab? Kuidas me siia jõudsime? Süüdi oli eelmise valitsuse hirm vastutuse ees ja otsustusvõimetus,» märkis Stylianides ajakirjanikele.

Bloomberg ja EUobserver edastasid varem, et Küpros vajab pangandussektori päästmiseks 23 miljardit eurot. Bloomberg vahendas Euroopa Komisjon ja Keskpanga ühist analüüsi.

Seda raha on vaja pankade kapitaliga varustamiseks ning laenude tagasimaksmiseks.

Küprose sisemajanduse koguprodukt (SKP) väheneb analüüsi koostajate hinnangul sel aastal 8,7 ja järgmisel 3,9 protsenti. Riigivõlg tõuseb 126,3 protsendini SKP-st.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles