Riigipalgaliste tasu ületas mullu Eesti keskmist palka

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hanila valla rahakott on õhukeseks kulunud.
Hanila valla rahakott on õhukeseks kulunud. Foto: SCANPIX

Mullu kasvasid sissetulekud nii avalikus kui ka erasektoris töötavatel inimestel, kuid riigipalgaliste palk oli Eesti  keskmisest veidi kõrgem.

Erasektoris oli möödunud aastal keskmise palga kasv 17 protsenti ning avalikus sektoris 18 protsenti, teatas rahandusministeerium.

Avaliku sektori keskmine palk on aastate jooksul püsinud riigi keskmisel tasemel ja mullu oli see neli protsenti riigi keskmisest palgast kõrgem.

Keskmine palk tõusis möödunud aastal peamiselt nendes asutustes, kus 2007. aasta ja varasemate aastate palgatasemed olid madalamad (nt keskkonnainspektsioon ja tööinspektsioon, muuseumid jt). Kõige enam ehk 26 protsenti kasvaski inspektsioonides töötajate sissetulek.

Ka koalitsioonileppes esile toodud sisejulgeoleku seisukohast oluliste ametnike gruppide nagu piirivalveametnike, politseiametnike, päästeametnike, vanglaametnike ning tolliametnike keskmised palgad suurenesid eelmisel aastal. 

Kõige vähem ehk 8 protsenti kasvas maavalitsuse ametnike palk.

Ametnikke jääb vähemaks

Eelmise aasta jooksul kadus riigiasutustest 3000 ametikohta ning kõige enam vähenes töötajate arv rahandusministeeriumi ja siseministeeriumi valitsemisalas ning välisministeeriumis.

Vastvalminud analüüsi kohaselt on viimase kolme aasta vältel vähenenud avaliku sektori töötajate osakaal kogu tööhõivest.

Riigiametnike osakaal oli Eestis mullu suhteliselt väike, jäädes alla 20 protsendi koguhõivest. Euroopa Liidus on sama näitaja 23,5 protsenti.

«Tänaseks on toimunud palkade korrektsioon riigiasutustes. Planeeritavad personalikulud 2009. aasta kohta on juba tänaseks tehtud otsuste kohaselt 6 protsenti väiksemad kui 2008. aastal. Samuti langetas valitsus otsuse, et ministeeriumidel tuleb palgafonde kärpida aastaeelarvest veel 4 protsenti,» ütles rahandusministeeriumi asekantsler Tiina Tamm.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles