Moody's langetas Tallinna reitinguväljavaate negatiivseks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Moody'se koduleht.
Moody'se koduleht. Foto: Postimees.ee.

Neljapäeval otsustas rahvusvaheline reitinguagentuur Moody's jätta Tallinna linna krediidireitingu senisele tasemele A3, kuid langetas reitingu väljavaate negatiivseks.

Linna finantsdirektor Katrin Kendra sõnul ei tulnud reitingu väljavaate muutmine linnale praeguses majandussituatsioonis üllatusena, seda enam, et juba varasemalt sel aastal on Eesti riigireitingut alandanud ühe astme võrra reitinguagentuur Fitch ning reitingu väljavaadet muutnud riigi jaoks nii reitinguagentuur Moody's kui ka Strandard & Poors.

«Linna reitingu väljavaate muutmise põhjusena märgib agentuur oodatust sügavamat ja pikaajalisemat majanduslangust Eesti riigis, mis toob endaga kaasa ka Tallinna linna tegevustulude olulise kahanemise ning vajaduse olukorrale kiiresti reageerida ning kärpida nii tegevuskulusid kui ka investeeringuid,» sõnas Kendra.

Otsuse tegemisel on samuti arvestatud linna kahanevat likviidust, kasvavaid võlakoormuse suhtarve tulenevalt tulubaasi vähenemisest, kallinevat laenuraha ning märkimisväärset bilansiväliste kohustuste mahtu. Ära on linna teatel märgitud ka kursirisk, mis ohustab linna võimalikul krooni devalveerimisel.

Samal ajal märgib agentuur positiivsena ära asjaolu, et linna ei ohusta võlakohustuste refinantseerimisega seotud riskid, sest laenuportfell on piisavalt pikaajaline ning valdavalt amortiseeruva struktuuriga, ning et linnal on jätkuvalt ligipääs kapitaliturgudele.

«Tallinn suutis oma krediidireitingu väljavaadet stabiilsena hoida isegi üllatavalt kaua. Meie naaberpealinnade - Vilniuse krediidireiting muudeti negatiivseks juba möödunud aasta juulis ja Riia reiting septembrikuus. Nende mõlema krediidireitingut alandati mitme taseme võrra, » kommenteeris Tallinna linnapea Edgar Savisaar.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles