Ettevõtjad: ärge puutuge maksusüsteemi

Kristina Traks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
KPMG uuringu Majanduse Pulss 2013 tulemusi tutvustavad Karin RäŠtsep, Joel Zernask ja Andris Jegers.
KPMG uuringu Majanduse Pulss 2013 tulemusi tutvustavad Karin RäŠtsep, Joel Zernask ja Andris Jegers. Foto: Toomas Tatar

KPMG iga-aastasest uuringust Majanduse Pulss ilmnes, et Eesti ettevõtete juhid ja äriliidrid on valitsuse suhtes usaldamatud: maksusüsteemi puudutavaid muudatusi kardetakse isegi juhul, kui nende eesmärgiks on maksude vähendamine.

«Ettevõtjad kardavad, et maksude vähendamise ja ärikeskkonna soodsamaks tegemise sildi all tegelikult kuskilt mujalt varjatult hoopis makse tõstetakse, näiteks on toodud Eesti Energia suuri dividende, mida ettevõtjad näevad varjatud maksustamisena,» selgitas KPMG Baltics OÜ maksu- ja õigusteenuste juht Joel Zernask.

Tema sõnul tuli uuringust välja, et maksukoormust peavad suureks kõigi kolme Balti riigi ettevõtete juhid ning Eestis on olukord palgamaksude osas kõige problemaatilisem. Kaks kolmandikku küsitletud äriliidritest näevad vajadust kehtestada ülempiir töötajate sotsiaalmaksu aastasummale. Lätlased näeksid enam lahendust sotsiaalmaksu langetamises ja Eesti äriliidrid sotsiaalmaksukoormuse jagamises tööandja ja töövõtja vahel.

Ettevõtjatele teeb muret ka maksustabiilsus ning valdavalt on seisukoht, et «palun maksudega seonduvat mitte puutuda» ning et kui midagi riikide maksusüsteemidega teha, siis ainult tööjõumaksudega. Astmelise tulumaksu populaarsus äriliidrite seas on olematu.

Uuringus küsitleti 260 juhti ja äriliidrit, Eestist oli uuringus 131 ettevõtjat, kolmandik neist tööstusettevõtted.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles