Eesti Energia: Kallas levitab valeväiteid

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sandor Liive
Sandor Liive Foto: Peeter Langovits

Eesti Energia teatel levitab riigikogu liige Kaja Kallase ekslike väiteid ja valearusaamu, kui soovitab jaotusvõrgu Eesti Energiast lahutada.

Eesti Energia kommunikatsiooniosakond teatas, et Euroopa Liidu direktiiv nõuab elektripõhivõrgu ja tootmisfirma lahutamist ning see nõue on ka täidetud pärast seda, kui valitsus viis Eesti Energia rahandusministeeriumi valitsemisalasse. Seni olid nii Elering kui ka Eesti Energia majandusministeeriumi valitsemisalas.

«Kallase loost ei tule paraku välja, et nimetatud direktiiv nõuab eelkõige põhivõrguettevõtete täielikku eraldamist, mis on Eestis juba toimunud Eleringi loomise näol. Rääkida umbmääraselt «energiavõrkudest» ja seda jaotusvõrkude kontekstis, tuues näiteks Eesti Energia kontserni kuuluva jaotusvõrguettevõtte Elektrilevi, ei ole korrektne ega ka sisuliselt õige,» kirjutab energiafirma oma vastulauses.

Kallas avaldas oma blogis arvamusloo, milles soovitas Eesti Energia tükeldada. Seda põhjendades viitas Kallas ka meedias ilmunud väidetele, et Eesti Energia eelistab investeerida välisprojektidesse kodumaise elektrivõrgu kordategemisele.

«Valedel faktidel põhinevate etteheidete avaldamine ajakirjanduses ei tee neid veel tõeseks. Faktilise tagapõhjata arvamuslugude taastiražeerimine olulise kõneisiku poolt kahjustab energeetikaalase diskussiooni kvaliteeti,» kommenteeris Eesti Energia.

«Kallase soovitud erinevate äride organisatoorne lahutamine tähendaks seda, et eraldiseisvalt iga äri riskiprofiil tõuseks – praegu nad tasakaalustavad teineteist – ning see tähendaks negatiivseid tagajärgi nii ettevõtete klientidele kui ka omanikule. Faktina on üheselt tuvastatav, et Eesti Energia ei investeeri välisprojektidesse Eesti jaotusvõrkude arvelt,» lisas energiafirma.

Kallas kirjutas ka, et Elektrilevi üldteenus on ilmselt kallis seetõttu, et jaotusvõrk ostab seda emafirmalt ega ole üldteenuse osutamiseks korraldanud konkurssi.

«Kallase väide lähtub valest eeldusest, et jaotusvõrguettevõttel ei ole elektri müümisega seotud kohustusi. Seetõttu jätab Kallas ka kirjeldamata elektrimüüja ja võrguettevõtja eraldamisega tekkivad uued riskid. Samuti viitab Kallas millegipärast vaid Eesti Energiale, kuigi täpselt samasugune kontsern on Eestis ka VKG (põlevkivi kaevandamine, õlitööstus, elektrijaam, jaotusvõrguettevõte),» märkis Eesti Energia oma seisukohtades.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles