Kallas soovib Eesti Energia tükeldada

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaja Kallas
Kaja Kallas Foto: Peeter Langovits

Riigikogu majanduskomisjoni esimees Kaja Kallas (Reformierakond) kirjutab oma blogis, et Eesti Energiast tuleks lahutada jaotusvõrk.

«Kui võrk on ühe elektrituruosalise oma, kes ühtlasi ka konkureerib teiste turuosalistega, siis paratamatult tekib tal soov ja võimalus teiste ligipääsu piirata ja seeläbi konkurentsi takistada,» kirjutas Kallas.

Kallas märkis, et kohustuse lahutada energiavõrgud tootmisest paneb Eestile Euroopa Liidu direktiiv.

«Sellise kiusatuse vältimiseks ongi parem, kui võrk ja elektrimüüja oleksid omavahel eraldatud. Ja mitte ainult juriidiliselt eraldatud nagu nad hetkel juba on, vaid ka institutsionaalselt ja sisuliselt,» jätkas ta.

Kallas märkis, et raske on ühiskonda veenda kahe ettevõtte eraldatuses, kui jaotusvõrgu nõukogu koosneb eranditult Eesti Energia juhatuse liikmetest ja nõukogu esimees on Eesti Energia jaeäri juht.

Eesti Energia jaotusvõrk on ettevõtte tütarfirmas Elektrilevi. Varem kuulus ka põhivõrk Eesti Energiale, kuid praegu on eraldatud riigifirmasse Elering, mida juhib Taavi Veskimägi.

«Institutsionaalne eraldatus tähendab muuhulgas ka seda, et Eesti Energia ei saaks olla jaotusvõrguettevõtja omanik ega juhatuse liikmed saaks olla Elektrilevi nõukogu liikmeteks. Eesti Energia ei pääseks ligi jaotusvõrguga seotud infole, mille osas teistel elektrituruosalistel puudub ligipääs,» kirjutas Kallas.

Kallase sõnul tuleks vältida, et ettevõte maandab õli- ja elektritootmise riske võrkude tagatisel, samuti välistaks see ka ristsubsideerimise ohu. Kallas viitas ka kahtlustele, et Eesti Energia eelistab välisinvesteeringuid kodumaise elektrivõrgu kordategemisele.

«Usun, et Eesti Energia hoiab investeeringuid tootmisesse ja võrkudesse selgelt lahus, aga tarbija jaoks oleks siiski läbipaistvam, kui need rahapaigutusotsused oleksid selgelt eraldatud ka institutsionaalselt,» kirjutas Kallas.

Mõjukas parlamendiliige kirjutas ka seda, et Elektrilevi on valinud üldteenuse tarnijaks Eesti Energia.

«Jaotusvõrguettevõtja valis ilma konkursita üldteenuse osutajaks Eesti Energia. Ehk oleks marginaal olnud väiksem, kui üldteenuse osutamiseks oleks korraldatud vähempakkumine?»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles