Portugali peaminister: peame vältima teist abipaketti

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Portugali valitsusjuht Pedro Passos Coelho.
Portugali valitsusjuht Pedro Passos Coelho. Foto: SCANPIX

Portugali peaminister Pedro Passos Coelho teatas eile, et valitsusel tuleb tugevalt kärpida tervishoiu-, haridus- ja sotsiaalkulutusi, hoidmaks riigi praegust päästeprogrammi vee peal pärast seda kui konstitutsioonikohus sellesse reede õhtul suure augu tulistas, hüljates mitmed üliolulised kasinusmeetmed.

Kohus lükkas tagasi abipaketiga seonduvad riigipensionite ja riigitöötajate palkade kärped.

Passos Coelho ütles televisiooni vahendusel, et pakett on ohus ning valitsuse võime selle tingimusi täita pärsitud, mistõttu on suure küsimärgi all ka septembiks seatud tähtaeg rahvusvahelistele võlaturgudele tagasi pöörduda.

Kompenseerimaks kohtuotsust, tuleb peaministri sõnutsi rakendada kärped, mis annavad tugeva hoobi heaoluriigile.

Samas välistas ta edasised maksukergitused – mida on juba niigi olnud rekordiliselt palju.
«Ma olen andnud ministritele korralduse kärpida kulutusi, kompenseerimaks kohtu otsust,» ütles peaminister.

Väga tõenäoliselt tähendab heaoluriigi kallale minek seda, et surve valitsusele tagasi astuda kasvab. Välistatud ei ole varajased valimised.

Ühtlasi läheb peaministril väga raskeks veenda rahvusvahelisi kreeditore, et värsked kärped Portugali oma praeguse paketiga graafikus hoiavad.

«Meil tuleb teha kõik mis meie võimuses, et vältida teist abipaketti,» ütles Passo Coelho.
Rahvusvahelised kreeditorid on juba pikendanud Portugalile eelarve-eesmärkide täitmiseks antud tähtaega kahe aasta võrra ning edasised järeleandmised ei ole vaatlejate hinnangul tõenäolised.

Copyright The Financial Times Limited 2013

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles