Professor kiidab Eesti lihtsat maksusüsteemi

Sirje Niitra
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Sepa hinnangul vajab Eesti esmajoones investoreid, kes keskenduks kõrgtehnoloogilisele tootmisele,
Jüri Sepa hinnangul vajab Eesti esmajoones investoreid, kes keskenduks kõrgtehnoloogilisele tootmisele, Foto: Margus Ansu

Tartu Ülikooli majanduspoliitika professor Jüri Sepp nihutaks maksukoormust tööjõult tarbimisele ja kapitalile.

Kas Eesti maksusüsteemi tuleks muuta ja kuidas?

See on toredalt lihtne. Maksunõustajaid meil vaja pole. Probleemiks on tööjõu suhteliselt kõrge maksustamine, mis võib ohustada konkurentsivõimet. Kõik eksperdid soovitavad maksukoormust nihutada mujale – tarbimisele, kapitalile, keskkonna kasutamisele.

Kõige lihtsam midagi teha ja ühtlasi kõige kindlam tuluallikas on muidugi tarbimise maksustamine. Kapitali maksustamisel tuleb arvestada väga erinevate huvigruppidega ja siin võib minna ägedaks poliitiliseks vaidluseks. Ka ettevõtte tulumaks võtaks koormust tööjõult vähemaks.

Kõne all on olnud veel nn rohelise maksu reformid, eks neist võiks ka mõne ellu viia. Sotsiaalmaksu lae puhul tuleks mõelda, kust sellest tekkiv auk katta.

Mille poolest on astmeline tulumaks halvem on kui astmeteta?

Maailmas on igasuguseid astmelise tulumaksu variante ja kui neid astmeid on vähe, siis pole hullu midagi. Küsimus on ühiskondlikus kokkuleppes.

Meilgi on astmeline tulumaks olemas – tulumaksuvaba miinimumi näol. See on vägagi tugev ja juba olemasolev sotsiaalpoliitika instrument, mida võib ja tuleb julgemalt kasutada. See mõjutaks otseselt madalapalgaliste olukorda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles