Seadusemuudatus toob Eestisse rohkem Vene turiste

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peterburi reisifirma Akro-Travel toob turiste bussiga Eestisse. Firma juhi sõnul kasvatab viisa taotlemise lihtsustamine ka siia tulla soovijate arvu.
Peterburi reisifirma Akro-Travel toob turiste bussiga Eestisse. Firma juhi sõnul kasvatab viisa taotlemise lihtsustamine ka siia tulla soovijate arvu. Foto: Raigo Pajula

Küllakutsenõude kadumine Eesti viisa taotlemisel on väike, kuid oluline samm, usuvad pikisilmi Vene turistide arvu kasvu ootavad turismiettevõtjad.



OÜ TLG Hotell juhatuse liige Aivar Sõerd oli viisasaamise lihtsustamise suhtes väga lootusrikas. «Vene turistide sihtkohamaana on Soome neljandal kohal, Eesti aga alles 34.,» märkis Sõerd. «Kui saaksime Eestisse murdosakesegi seitsmest-kaheksast miljonist venelasest, kes igal aastal välismaale reisivad, oleks see juba suur asi.»


Eesti Hotellide ja Restoranide Liidu tegevjuht Feliks Mägus kinnitas, et Vene turistide huvi Eesti vastu on juba mõnda aega kasvanud.



«Iga liigutus, mis hõlbustab siia reisimist, on teretulnud,» rõhutas Mägus. Lisaks protseduuride lihtsustamisele saadab see tema sõnul ka signaali Eesti riigilt, et kõik külalised on siia teretulnud.



Teretulnud samm


Turismifirma vahendusel reisides aetakse turisti eest küll korda ka viisa, kuid Mäguse kinnitusel on kõikjal maailmas trend turismifirmade rolli vähenemise suunas. Omal käel reisijad pidid aga siiani viisa saamiseks leidma inimese või asutuse, kes neile küllakutse saadaks.



Ka Narva-Jõesuus asuva Meresuu spaahotelli juhataja Tarmo Bachmanni kinnitusel on iga samm, mis ühest riigist teise jõudmist lihtsustab, praegusel väljakutseterohkel ajal igati teretulnud.



«Peterburi regioonis on kümme miljonit potentsiaalset külalist, paljud neist on Eesti suhtes positiivselt meelestatud ja neil on sidemeid Eestiga,» märkis Bachmann.


Tema kinnitusel pole Vene turistide Eestisse jõudmisel peamiseks probleemiks siiski viisa, vaid vaevalised ja aeganõudvad protseduurid piiril.



«Juba Peterburist välja jõudmine võtab tükk aega, kuid siis pead veel neli tundi piiril ootama... Selle ajaga jõuad Peterburist Egiptusse või Türki lennata, kus kõik sind avasüli vastu võtavad ja ette-taha kummardavad,» tõi ta näite.



Soome ja Eestisse turismireise korraldava Peterburi firma Akro-Travel juht Larissa Begašova kinnitas Postimehele, et Eesti konsulaat Peterburis töötab väga hästi ja vastutulelikult, kuid iga samm, mis viisa saamist lihtsustab, mõjub turistide arvule positiivselt.



Rekordilised arvud


Ka Eesti majutuskohtade statistika kinnitab venemaalaste järjest suuremat huvi Eestisse reisimise vastu. Siin majutatud Vene turistide arv on kasvanud, vaid 2007. aasta pronksöö tõi kaasa languse.



Kui kõigi Eestis majutatud turistide hulgas on Vene turistide osakaal sel sajandil püsinud kahe ja kolme protsendi vahel, siis mullu tõusis see suht­arv 3,5 protsendini ning tänavu esimeses kvartalis rekordilise 6,5 protsendini.



Kolme kuuga siin peatunud 23 500 Vene turisti moodustab peaaegu poole 2007. aasta jooksul Eestit külastanud Vene turistide üldarvust.



Riigikogu võttis seadusemuudatuse, mille järgi ei pea Eestisse tulija enam viisat taotledes esitama küllakutset, vastu eelmisel nädalal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles