Valitsus algatas põlevkivi arengukava koostamise

Andrus Karnau
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põlevkivi kaevandamine kasvab.
Põlevkivi kaevandamine kasvab. Illustratsioon: Pm

Valitsus otsustas täna algatada põlevkivi arengukava koostamise aastateks 2016-2030, keskkonnaministeeriumil tuleb uus arengukava valitsusele heakskiitmiseks esitada 2014. aasta detsembris.

«Põlevkivi on konkurentsitult Eesti suurim keskkonnakoormuse allikas. Uue arengukava põhiteljeks küsimus, kuidas kasutada meie rahvuslikku rikkust nii, et negatiivne mõju keskkonnale ja inimese tervisele väheneks,» ütles arengukava koostamise ettepaneku esitanud keskkonnaminister Keit Pentus-Rosimannus pressiesindaja vahendusel.

Arengukava keskne küsimus on aastase kavandmaismahu suurendamine. Ettevõtjad sooviks, et see kasvaks oluliselt üle 20 miljoni tonni või kaos ülempiir sootuks.


«Arvestades keskkonnamõju vähendamise sihti, ei pea ma realistlikuks praeguse 20 miljoni tonnise aastase kaevandamismahu suurendamist. Seda oleks meie looduse jaoks liiga palju. Küll tuleb hoolega kaaluda seda, milleks on põlevkivi kõige mõistlikum kasutada, et see annaks võimalikult palju lisandväärtust,» vahendas pressiesindaja keskkonnaministri sõnu.

Arengukava koostamise käigus analüüsitakse ka põlevkivi õiglase hinna teemat, samuti ressursi jaotamise küsimust. Kaevandamislubade andmise süsteemi ülevaatamise vajadust rõhutas hiljuti ka konkurentsiamet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles