Maadevahetuse eelistungile süüdistatavad ei ilmunud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vandeadvokaat Leon Glikman nõudis eile, et kohus ei arvestaks ebaseadusliku jälitustegevusega kogutud tõendeid. Kohus teatab oma seisukoha esmaspäeval.
Vandeadvokaat Leon Glikman nõudis eile, et kohus ei arvestaks ebaseadusliku jälitustegevusega kogutud tõendeid. Kohus teatab oma seisukoha esmaspäeval. Foto: Peeter Langovits

Eile maadevahetuse protsessi tõttu Harju maakohtu ukse­esise ummistanud ajakirjanikel seitset süüdistatut tabada ei õnnestunud, kuna nad ei tulnud kohale.




Süüdistatavate eest rääkisid nende kaitsjad, kellest osa kuulub Eesti advokatuuri raskekahurväkke.

Firmat Järvevana (endine Merko Ehitus) ja selle juhti Toomas Annust kaitsva vandeadvokaadi Leon Glikmani sõnul pole süüdistatavad kohustatud eel­istungil viibima, sellepärast neid ka pole. Sama kinnitasid Glikmani kolleegidki.

Vandeadvokaat Aivar Pilve sõnul lahendab kohus eelistungil kaitsjate taotlusi ja määrab istungite ajad. Küsimusele, millal protsess algab ja mis ootused on temal seekord eksminister Villu Reiljanit kaitsma minnes, vastas Pilv: «Istungite aegu ei määrata kindlasti lähikuudele, aga mina lähen kohtusse lootusrikkalt.»

Advokaadid kadusid üksteise järel kohtumaja esimesel korrusel asuvasse suurimasse saali. Et eelistung oli kinnine, ajakirjanikud sinna ei pääsenud. Harju maakohtu esinaine Helve Särgava lohutas ukse taha jäetud ajakirjanikke, öeldes, et nad ei jää millestki ilma – saavad hiljem kohtu pressiesindajalt kõik olulise teada.

Kohtumajja jõudsid riigiprokurörid Laura Feldmanis ja Inna Ombler. Käega juukseid siludes läks kiirel sammul saali vandeadvokaat Üllar Talviste, ärimees Einar Vettuse kaitsja. Tema järel suundus saali kohtunik Valeri Lõõnik. Istung algas.

Kinnised uksed

Pisut hilinedes tormas kohtumaja uksest sisse raske kohvri tõttu veidi lookas vandeadvokaat Asko Pohla, eksminister Ester Tuiksoo kaitsja. Pohla oleks trepist üles tormanud, kui Särgava teda peatanud poleks, suunates ta õigesse saali ja öeldes noomivalt: «Härra advokaat, meil algavad istungid täpselt määratud ajal.»

Pärast seda soovitas Särgava ajakirjanikel laiali minna, lubades, et nad saavad kohtu pressiteate. Nagu pressiesindaja Kristina Ots varsti teataski, märgiti protsessi avapäevaks 12. november. Sealt edasi hakkavad istungid toimuma igal nädalal kolm päeva järjest kuni järgmise aasta maikuuni välja.

Palju küsimusi ja taotlusi

Ent kas hakkavad? Eile esitasid advokaadid hulga küsimusi ja kaks taotlust. Ühes neist tehti süüdistusakt pihuks ja põrmuks ning soovitati see kui umbmäärane ja ebakonkreetne, mis ei võimaldavat kaitset teostada, kohtul prokuratuuri tagasi saata.

Lisaks sellele nõudsid kõik advokaadid üksmeelselt, et kriminaalasja toimikutest kõrvaldataks need materjalid, mis on nende arvates saadud ebaseadusliku jälitustegevuse käigus.

Kas kohus tuleb advokaatidele vastu, selgub esmaspäeval.
Süüdistuse kohaselt andsid Reiljan ja Kangur altkäemaksu eest oma ärimeestest sõpradele ja koostööpartneritele teavet ning abi looduskaitsealadel asuvate maatükkide vahetamiseks kallite kruntide vastu Tallinnas, Pärnus ja Haapsalus. Kangur osales sealjuures ka ise varjatult sellises äris, teenides sel moel kapo arvutuste kohaselt ligi 20 miljonit krooni.

Kokku käsitleb süüdistus 13 ebaseaduslikku maadevahetust, mille raames vahetati kinnistuid kokku 250 miljoni krooni väärtuses.
Süüdistuse põhjal võtsid ametiisikud Kangur, Reiljan ja Tuiksoo oma ebaseaduslike tegude eest ärimeestelt vastu vara ja muid soodustusi.
Kokkuvõttes süüdistab riik Reiljanit, Tuiksood ja Kangurit altkäemaksu võtmises, nelja ärimeest ja kaht firmat aga altkäemaksu andmises.

Süüdistatavad

•    Villu Reiljan (55), endine keskkonnaminister, Rahvaliidu eksjuht, riigikogulane, kellelt võeti tänavu märtsis juba teist korda saadikupuutumatus


•    Ester Tuiksoo (44), endine põllumajandusminister, riigikogulane, kellelt võeti selle aasta märtsis saadikupuutumatus


•    Kalev Kangur (40) – maa-ameti eksjuht


•    Toomas Annus (48) – Merko Ehituse suuromanik


•    Tullio Liblik (44) – Saarte Investeeringute juht


•    Einar Vettus (45) – firma TSM juht ja üks omanik


•    Tarmo Pedjasaar (40) – Isamaa ja Res Publica Liidu Tartu piirkonna juhatuse endine liige ja Tartu endine linnavolinik


Juriidilised isikud


•    aktsiaseltsid Järvevana (endine Merko Ehitus) ja E.L.L. Kinnisvara

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles