Riik tahab topsiviina maksumärgistada

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maksumärk jõuab ka topsiviinale.
Maksumärk jõuab ka topsiviinale. Foto: Raigo Pajula

Kuna alkoholiaktsiisi laekumine on vähenenud, plaanib riik maksumärgistada ka nn jogurtitopsides müüdava viina ning lubada edaspidi riiki tuua viis korda vähem sigarette kui seni.



Praegu kehtiv aktsiisiseadus näeb ette üle 22-mahuprotsendise kangusega alkoholi maksumärgistamise, kui see on villitud vähemalt 200 ml pakendisse, selgub rahandusministeeriumi koostatud eelnõu seletuskirjast.



Eelnõuga vähendatakse maksumärgistamisele kuuluva kange alkoholi müügipakendi maht 50 milliliitrini. Muudatuse eesmärk on tõrjuda poodidest «topsidesse» pakendatud maksumärgistamata kange alkohol. Peamiselt on tegu viinaga, mille etanoolisisaldus on 40–80 protsenti.



Soodustab maksupettust

Kui riigikogu seaduse vastu võtab, siis ei või alates 1. augustist maksumärkideta 50–200 ml pakendisse villitud kanget alkoholi enam müüa. Eelnõu koostajad loodavad, et ühekuine üleminekuperiood korrastab alkoholikaubanduse võimalikult kiirelt ja tõrjub välja väikestesse pakenditesse villitud viina, mis soodustavad maksupettust.



Tooted, mis jäävad õigeks ajaks müümata, näiteks väikestes pudelites kallid konjakid, on vaja pärast 31. juulit maksumärgistada ning nendelt maksab maksu- ja tolliamet enammakstud aktsiisi tagasi. Seadusemuudatuse koostajad möönavad, et aktsiisiseaduse muutmise eeldatavat mõju on usaldusväärsete andmete puudumise tõttu keerukas hinnata.



Alkoholi-, tubaka-, kütuse- ja elektriaktsiisi seaduse muutmise eelnõuga on kavas piirata ka üle piiri tuua lubatud sigarettide arvu. Seaduseelnõu koostajate kinnitusel on alates eelmise aasta lõpust märgatavalt suurenenud nende inimeste arv, kes kasutavad võimalust tuua reisijana kolmandast riigist (peamiselt Venemaalt) lubatud kogustes alkoholi ja tubakatooteid.



Kullerid tegutsevad


Tõenäoliselt on see tingitud asjaolust, et alates mullu juulist saavad nn halli passi omanikud käia Venemaal viisavabalt. Kuigi nii sissetoodud alkoholi kui tubakatooteid on lubatud kasutada vaid isiklikuks tarbimiseks, on selle kindlakstegemine keeruline. Enamasti ületavad kullerid piiri päeva jooksul mitu korda ning soetatud alkohol ja tubakatooted müüakse edasi kokkuostjatele.



Eesti lubab praegu tuua riiki maksuvabalt sisse 200 sigaretti. Nn suitsukullerite tegevuse ohjeldamiseks on aga kavas kehtestada piirnormiks 40 sigaretti ehk kaks pakki.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles